
Az idén már szerencsére elmondhatom, hogy Keresztfi “szokás szerint” nálunk nyaral 🙂 Imádom az okos fejét, igazi színfoltja a nyárnak amikor velünk tölt néhány napot… Én pedig élvezettel “kísérletezek” rajta, hogy az alapvetően rossz evő gyerekkel megszeretessek néhány egészségesebb ételt 🙂 Így készült most kakaós és lekváros tekercs, teljes kiőrlésű liszttel…
Bevallom a kísérlet sikerében én sem voltam biztos, hiszen teljes kiőrlésű lisztből készült kakaós csiga esetén már a tészta színe árulkodó, de nagyon jól vettük az akadályt 🙂
A sütögetés ötletét tulajdonképp az esős idő adta, nem egyszerű egy közel 8 éves örökmozgó lurkót lekötni a négy fal között, ahol ráadásul nincs tele egy szoba játékkal, a TV nézésnek pedig ebben az esetben sem vagyok feltétlen híve… Főleg, hogy most volt szerencsém bepillantani néhány gyerek csatorna műsorába 🙁 Hihetetlen, de igaz, hogy a sok kuka műsor mellett este 11-kor adják a Micimackót…
Szóval gondoltam egy merészet és közösen sütöttük meg Keresztfi kedvencének egy kissé egészségesebb változatát a fornettis kakaós tekercset (lehet ne így hívják, bármilyen meglepő, nem élek vele 🙂 )
Hozzávalók: 1 csésze langyos tej (200 g), 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított), 20 dkg finomliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl olaj, 1 db tojás + 1 tojássárgája, 60 g tejföl
80 g hideg vaj, 1 db tojás fehérje a lekenéshez,
Kakaós töltelék: 20 g meleg vaj, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál méz
Lekváros töltelék: 3 dkg dió, 3-4 evőkanál sűrű barack- vagy szilvalekvár
A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A liszteket beleszitálom egy tálba, a felfutott élesztőt hozzáadom, majd megy bele a tojás, elkeverem, ekkor adom hozzá a sót, a tejfölt és az olajat. Alaposan kidagasztom, hogy a tál szélétől már elváljon a tészta. Letakarva egy bő fél órát kelesztem.
A megkelt tésztát 4 részre osztom és négy vékony kerek lapot nyújtok belőle. Az első lapra ráreszelem a hideg vaj egyharmadát, ráteszem a következő lapot, arra a maradék vaj felét, rá a következő lap, erre a maradék vaj és a negyedik lappal beborítom. Ekkor az egészet átnyújtom sodrófával, majd összehajtogatom úgy, hogy a kör alsó felét felhajtom a közepéig, a felsőt le szintén a közepéig. Az így kapott formát a hosszanti oldalán félbehajtom és letakarva 20 percig pihentetem. A pihenő lejárta után félbevágom és egy-egy vékony kört nyújtok belőle. Elkészítem a tölteléket, a mézet, vajat, kakaóport alaposan kikeverem és rákenem a tésztára. A lekvárosnál a lekvárral megkentem és dióval megszórtam. Ezután a kört ízlés szerint cikkekre vágom, ha igazi Fornetti pótlót akarunk készíteni, akkor kicsik legyenek a cikkek, én 26 részre osztottam a kört, majd a szélesebbik vége felől a vékonyabb felé feltekertem… Vagyis nem én tekertem, ez már Keresztfi dolga volt 🙂
Természetesen Jamie kutya figyelme sem lankadt a unka közben 🙂
Sütőpapírral bélelt tepsire kerültek a tekercsek, tojásfehérjével lettek lekenve:
Én itt is pihenhettem, volt aki dolgozott helyettem 🙂
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsültek, ha nagyobbak érdemes figyelni az időre!
A jól végzett munka után pedig ki is figyel már arra, hogy milyen lisztből van a finomság 🙂