Fornetti helyett teljes kiőrlésű kakaós és lekváros csiguszok :)

kakaós és lekváros tekercs

Az idén már szerencsére elmondhatom, hogy Keresztfi “szokás szerint” nálunk nyaral 🙂 Imádom az okos fejét, igazi színfoltja a nyárnak amikor velünk tölt néhány napot… Én pedig élvezettel “kísérletezek” rajta, hogy az alapvetően rossz evő gyerekkel megszeretessek néhány egészségesebb ételt 🙂 Így készült most kakaós és lekváros tekercs, teljes kiőrlésű liszttel…

Bevallom a kísérlet sikerében én sem voltam biztos, hiszen teljes kiőrlésű lisztből készült kakaós csiga esetén már a tészta színe árulkodó, de nagyon jól vettük az akadályt 🙂
A sütögetés ötletét tulajdonképp az esős idő adta, nem egyszerű egy közel 8 éves örökmozgó lurkót lekötni a négy fal között, ahol ráadásul nincs tele egy szoba játékkal, a TV nézésnek pedig ebben az esetben sem vagyok feltétlen híve… Főleg, hogy most volt szerencsém bepillantani néhány gyerek csatorna műsorába 🙁 Hihetetlen, de igaz, hogy a sok kuka műsor mellett este 11-kor adják a Micimackót…

Szóval gondoltam egy merészet és közösen sütöttük meg Keresztfi kedvencének egy kissé egészségesebb változatát a fornettis kakaós tekercset (lehet ne így hívják, bármilyen meglepő, nem élek vele 🙂 )

kakaós és lekváros tekercsHozzávalók: 1 csésze langyos tej (200 g), 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított), 20 dkg finomliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl olaj, 1 db tojás + 1 tojássárgája, 60 g tejföl
80 g hideg vaj, 1 db tojás fehérje a lekenéshez,
Kakaós töltelék: 20 g meleg vaj, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál méz
Lekváros töltelék: 3 dkg dió, 3-4 evőkanál sűrű barack- vagy szilvalekvár

A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A liszteket beleszitálom egy tálba, a felfutott élesztőt hozzáadom, majd megy bele a tojás, elkeverem, ekkor adom hozzá a sót, a tejfölt és az olajat. Alaposan kidagasztom, hogy a tál szélétől már elváljon a tészta. Letakarva egy bő fél órát kelesztem.

A megkelt tésztát 4 részre osztom és négy vékony kerek lapot nyújtok belőle. Az első lapra ráreszelem a hideg vaj egyharmadát, ráteszem a következő lapot, arra a maradék vaj felét, rá a következő lap, erre a maradék vaj és a negyedik lappal beborítom. Ekkor az egészet átnyújtom sodrófával, majd összehajtogatom úgy, hogy a kör alsó felét felhajtom a közepéig, a felsőt le szintén a közepéig. Az így kapott formát a hosszanti oldalán félbehajtom és letakarva 20 percig pihentetem. A pihenő lejárta után félbevágom és egy-egy vékony kört nyújtok belőle. Elkészítem a tölteléket, a mézet, vajat, kakaóport alaposan kikeverem és rákenem a tésztára. A lekvárosnál a lekvárral megkentem és dióval megszórtam. Ezután a kört ízlés szerint cikkekre vágom, ha igazi Fornetti pótlót akarunk készíteni, akkor kicsik legyenek a cikkek, én 26 részre osztottam a kört, majd a szélesebbik vége felől a vékonyabb felé feltekertem… Vagyis nem én tekertem, ez már Keresztfi dolga volt 🙂

Természetesen Jamie kutya figyelme sem lankadt a unka közben 🙂

Sütőpapírral bélelt tepsire kerültek a tekercsek, tojásfehérjével lettek lekenve:

P1210672Én itt is pihenhettem, volt aki dolgozott helyettem 🙂

Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsültek, ha nagyobbak érdemes figyelni az időre!

kakaós és lekváros tekercskakaós és lekváros tekercsA jól végzett munka után pedig ki is figyel már arra, hogy milyen lisztből van a finomság 🙂

kakaós és lekváros tekercskakaós és lekváros tekercs

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?