A karfiol remekül használható különböző diétákban rizs helyett köretként. Ebben a receptben egy kis zöldséggel és tojással készült, nagyon gyorsan elkészíthető módon, ami azt jelenti, hogy gyors vacsorának akár önálló fogásként is készíthető.
A fotók minősége, most hűen tükrözi, hogy időnként a blogger is éhes 🙂 Csak 1-2 gyors fotóra futotta a szürkületben, mert bizony tálalnom kellett a vacsorát és nem volt idő többre. Remélem elnézitek nekem, de az étel valóban egyszerű és gyors fogás 🙂
Hozzávalók:
Karfiol: 1 kis fej karfiol (kb 35 dkg), 2 kicsi sárgarépa, 3-4 újhagyma, 3 tojás, 2 evőkanál kacsazsír, só, fehér bors
Húsgolyó: 30 dkg darált pulykahús, 1 tojás, 1 pici fej hagyma, apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 evőkanál NOCarb daramix (vagy zsemlemorzsa), ízlés szerint fűszer, nálam: só, csipet fahéj, őrölt kardamom, frissen őrölt bors, csipet római kömény
A húsgolyó hozzávalóit összegyúrjuk és 15 percet állni hagyjuk. Utána tetszés szerint golyókat formázunk belőle, vagy laposabb kerek pogácsákat formázunk.
Kacsazsírban vagy kókuszolajban kisütjük és törlőpapírra szedjük.
Míg a hús sül, az apróra összevágott hagymát a két evőkanál kacsazsírra tesszük a karikára vágott sárgarépával és fedő alatt alacsony hőmérsékleten pároljuk. A karfiolt apróra vágjuk és amikor a hagyma megfonnyadt rátesszük. Sózzuk, borsozzuk és lefedjük. Kb 6 perc alatt a karfiol megpuhul, ekkor felvesszük alatta a hőmérsékletet és a felvert tojást ráöntjük. Sűrűn megkeverve addig sütjük, míg a tojás megszilárdul.
Még frissebb és tavasziasabb lehet fogásunk, ha friss, apróra vágott snidlinggel megszórjuk 🙂