Paleo túrós lepény a “kemencéből”

Paleo túrós lepény a "kemencéből"

A szakavatottak azt fogják mondani ebben a receptben semmi sem az igazi 🙂 Tulajdonképp igazuk lesz, hiszen a klasszikus értelemben nincs benne se tejből készült túró, se hagyományos liszt, sőt a kemencénket is a Green Egg pótolja… Az élmény mégis ugyanaz!

Arról már írtam korábban, hogy imádok kísérletezni, talán ezért is nem okozott gondot a tejről való lemondás és kifejezetten élvezem a paleo ételek készítését.
Amikor megjelent a Paleolit Éléskamra legújabb lisztkeveréke a “Keltes élmény” bizony egyből ugrottam, hogy kipróbáljam 🙂 és tényleg élmény 🙂 Dolgozni is jó vele, de fogyasztani is jó, finom “igazi” élmény 🙂

Jó idő volt hétvégén így ideje volt a Green Egg-et márcsak karbantartási céllal is felfűteni 🙂 Nekünk tökéletesen működik kemenceként is, hiszen a kerámia test abszolút úgy viselkedik, mint egy jó kemence…

Paleo túrós lepény a "kemencéből"Hozzávalók: 1 csomag Keltes élmény lisztkeverék, 4 db M-es tojás és 1 tojássárgája, 100 ml víz, 30 ml citromlé, 55 g lágy kókuszzsír, csipet só
600 g totu, 4 M-es tojás (plusz az egy fehérje ami a tésztából kimaradt), 200 ml mandula tejszín (vagy cocomas), 40 g eritrit (vagy ízlés szerint), fél rúd vanília kikapart magja, 1 evőkanál lágy kókuszzsír, 1 evőkanál útifűmaghéj liszt

A tésztához a tojásokat kikevertem a citromlével és vízzel, majd hozzáadtam a kókuszzsírt. Ebbe kevertem bele a lisztkeveréket, alaposan eldolgoztam, majd hűtőben pihent egy fél órát.

A “kutyulékhoz” – Nagyi szavajárása volt 🙂 – a tojásokat felvertem, elkevertem a többi hozzávalóval. Lehet ezt sósan is készíteni, akkor eritrit csak egy csipet kell bele és ízlés szerint só, de akkor egy csokor friss kapor is dukál bele 🙂
Paleo túrós lepény a "kemencéből"A tésztát a tepsi méretére nyújtottam, a tepsi alját cseppnyi kókuszzsírral megkentem. A tésztát 5 percre betettem a 240 fokra felfűtött green eggbe, majd utána került rá a totus kutyulék 🙂 22 perc alatt sült meg, az alja igazi ropogósra sült – egyáltalán nem égett meg, még ha a képen sötéten is fest 🙂
Természetesen sütőben is elkészíthető, 200 fokos sütő, 10 perc elősütés és kb 30-35 perc készre sütés.

Paleo túrós lepény a "kemencéből"

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?