Nyári bableves – glutén-, tej-, szójamentes, vegán

Nyári bableves, glutén-, tej-, és szójamentes, vegán

Nem szép, a legkevésbé sem fotogén, de nagyon finom bablevest készítettem, ami meleg nyári napokon is jól esik, hiszen nem kell forrón tálalni. Nem tartalmaz glutént és tejterméket, mégis kellemesen “tejfölös” és hús nélkül is finom, laktató leves.

Sokan vagyunk úgy szerintem, hogy nyáron első számú levesünk a gyümölcsleves, a nagy melegben a többit inkább hanyagoljuk… Én az elmúlt években nagyon megkedveltem a leveseket, sokkal több levest fogyasztok, mint régebben. Nyári kedvencem a fejtett bab, sok zöldséggel nekem önálló fogásként is megfelel egy étkezésre. Az elmúlt néhány évben megfelelő tejföl alternatíva hiányában nem készítettem, de most újra itt a lehetőség, hiszen többféle alternatív, tejmentes “tejföl” található a boltokban.
Személyes kedvencem most az All in Natural Food terméke a Vegaföl, ami egy szójamentes tejföl helyettesítő termék, nem tartalmaz glutént, szóját, tejfehérjét és kellemesen emlékeztet a tejfölre.

Nyári bableves, glutén-, tej-, és szójamentes, vegánHozzávalók: 1/2 kg fejtett bab, 1 db kisebb zeller – lehetőség szerint a zöldjével együtt, 3 db közepes sárgarépa, 3 db közepes fehér répa, csokor petrezselyem, 150 g vegaföl, 2 evőkanál rizsliszt, 3 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 liter víz

A megtisztított zöldségeket karikára vágom, a zeller é petrezselyem leveleket csak úgy rusztikusan kézzel összetépkedem. A fazékba a vízbe egyszerre teszek bele minden zöldséget, a friss bab épp annyi idő alatt megfő, mint a zöldségek. Só és fehérbors ízlés szerinti mennyiségben kerül bele. Amikor a zöldségek puhára főttek, a vegafölben elkeverem a két evőkanál rizslisztet és a forrásban lévő levest ezzel behabarom. 4-5 percig hagyom még a tűzhelyen kis lángon főni.
Meghűlve tálalom és van amikor nagypapám ízlése szerint egy mokkáskanál ecetet keverek még hozzá a tányérban 🙂

Nyári bableves, glutén-, tej-, és szójamentes, vegán

Pin It

Vélemény, hozzászólás?