Glutén-, tej-, cukormentes, paleo zserbó

Glutén-, tej-, cukormentes, paleo zserbó

Van már hagyományos, Nagyi féle zserbó recept itt az oldalon, most jön egy reform változat, ami úgy érzem semmiben, sem ízeiben, sem állagában nem tér el a régitől.

Amióta felfedeztem az Éléskamra bejgli lisztkeverékét, azóta ezzel készül nálunk a zserbó és meg kell mondjam, tökéletes választás hozzá!

Glutén-, tej-, cukormentes, paleo zserbóHozzávalók: 185 g Éléskamra bejglilisztkeverék (1 csomag), 2 tojás sárgája, 80 g kókuszolaj, 60 ml víz, 30 ml citromlé, 60 g eritrit, csipet só
Töltelék: 600 ml cukormentes sárgabarack lekvár, 50 dkg darált dió, 120 g eritrit
Máz: 3 púpos evőkanál holland kakaópor, 3 evőkanál kókuszvirág cukor, 4-5 evőkanál víz (ez a kakaó minőségétől függ), 80 g kókuszolaj – szilárd állapotban mérve és használva
Nyújtáshoz mandula vagy kókuszliszt

A lisztet tálba öntöm, elkeverem benne a csipet sót. A közepébe egy mélyedést készítek, ide öntöm a vizet, a tojássárgáját, a citromlét, az olvasztott kókuszolajat, az édesítőt. Robotgéppel alaposan összedolgozom a tésztát. Ha kissé morzsalékos maradna, evőkanállal adagolok hozzá még pici vizet. Kézzel gombóccá gyúrom és hagyom 20-30 percet pihenni.

Amíg a tészta pihen, a diót ledarálom, összekeverem az eritrittel.

A tésztát négy egyenlő részre szedem, a szilikon lapot megszórom mandulaliszttel és vékony lapot nyújtok a tésztából. Ezt a mennyiséget én 42×24 cm-es tepsiben sütöm, tehát kb ekkora lapokat nyújtok. Egyszerre egy lapot nyújtok, azt belehelyezem a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a lekvár harmadát rászedem, elkenem, és megszóróm a dió harmadával. Utána, újra nyújtok, kenek, szórók, és még egyszer ugyanez…
A negyedik lappal lefedem, villával megszurkálom a lapot és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. A hőfokot visszaveszem 180 fokra és így sütöm 35 percig, majd további 20 percig 160 fokon. A sütit a tepsiben hagyom kihűlni.

Mikor teljesen kihűlt, tálcára rakom, a sütőpapír eltávolítása után, és bevonom a csokimázzal.
A csokimázhoz a kakaót a kókuszvirágcukorral elkeverem, majd hozzáadom a 4 evőkanál vizet és elkezdem lassan melegíteni… Ahogy a cukor olvad, látszik, hogy fel tudja-e venni ez a mennyiség a kakaót, ha nem, teszek még hozzá egy kanál vizet. Amikor teljesen felolvadt a massza, leveszem a tűzről és belekeverem a szilárd állapotú kókuszolajat. Addig kevergetem, míg el nem olvad benne. Ekkor leöntöm vele szép fokozatosan a sütit.
Ha megszilárdult a máz, jól szeletelhető.
Tudom, hogy a kókuszvirágcukor sok paleós szemében nagyon kompromisszumos termék, de a csokiban én nem szeretem az eritrit ízét… Kipróbáltam, de ebben a mázban nekem nagyon kijött az a “hideg” íz, amit ebben a formában nem kedvelek.

Glutén-, tej-, cukormentes, paleo zserbó

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?