Házi vegeta

… vagyis zöldség püré, amiben elspájzoltuk a konyhakertet:)

Hozzávalók: 2kg sárgarépa, 1kg fehérrépa, 2 nagy zeller (kb 80 dkg tisztítás után), 1 kg karfiol, 1 kis karalábé, 1 kg só, ahány üveg, annyi evőkanál extra szűz olívaolaj
Amennyiben nem fagyasztod le a petrezselymet és a zeller zöldjét, úgy azt is tedd bele!:)

A hozzávalókat alaposan megmosom, letisztítom, megszárítom. Fontos, hogy minden hibás részt vágj ki!
Apróra darabolom és ledarálom vagy késesbetétű robotgéppel aprítom. Mindegy milyen módszert választasz, a lényeg, hogy nagyon apró legyen.
Egy nagy tálba szórom adagonként az aprított zöldséget, aztán egy adag sót és folyamatosan keverem.

Jól átkeverem és egy éjszakára állni hagyom. Reggel még egyszer átkeverem, aztán üvegekbe töltöm. Amikor töltöm az üveget, figyelni kell, hogy jól belenyomkodjam, sűrűre töltsem. A tetejére egy evőkanál olajat teszek, aztán celofánt a kupak alá, hogy a só ne kezdje ki.
Évekig eláll.

Felhasználása: Tulajdonképpen ez egy házi “vegeta”. Óvatosan a sóval az ételekbe, mert nagyon sós!
Krémlevesek, pörköltek ízesítésére is kiváló, de találsz majd itt néhány receptet, ami ezzel készül:)

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Házi vegeta” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Fűszervajas kifli | Imrei Pékség

Vélemény, hozzászólás?