Kecskesajtos-fügés mini quiché

Ha nekem valaki azt mondja három nappal ezelőtt, hogy totális füge-lázban fogok égni és fügével tömöm a családom, háááát finom szólva kikacagom… A mai vacsora ennek ellenére fügés… és finom… nagyon finom:)

Nem szaporítom a szót, ahogy írtam az első fügés bejegyzésemben tettem el egy kicsit, hogy kipróbáljak ezt, azt 🙂 De ez mindig így van velem, ha megismerkedek egy számomra új dologgal, akkor ki kell próbálni úgy is, úgy is… igen, igen, pont ahogy riszálni is kell (aki véletlen nem tudná gyermeki lelkületemben mire gondolok, itt megtalálja) 🙂
kecskesajtos-fügés quichéTehát megismerkedve a füge ízvilágával, rengeteg ötlet kavarog a fejemben, hogy mikkel lehetne párosítani, hogy lehetne az ízeket összekomponálni. A kecskesajt az első gondolatok között volt, talán azért is, mert tudtam, hogy lapul egy darabka a hűtőben.
A quiché tésztájába pedig egyszerűen beleszerettem, gyors, egyszerű és szerintem nagyon finom. Nem szaporítom a szót, írom a receptet:)

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg vaj, 20 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet használtam), csipet só -ha nagyon nem akar összeállni, akkor egy pár csepp langyos víz, de tényleg csak pár csepp.
A töltelékhez: 10 dkg kecskesajt (lehet kemény sajt is, akkor le kell reszelni), 1/2 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 1 marék durvára tört dió, pár szem füge

A tésztát gyorsan, de alaposan összedolgozzuk, majd legalább fél órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni. Ez a mennyiség egy normál pite formához, vagy 6 darab kis linzer formához (én abban sütöttem) elegendő.
A töltelék sem sértődik meg, ha előbb összeállítjuk, a lágy kecskesajtot összetörtem, beledolgoztam a tojássárgáját, majd a tejszínt. A kecskesajttól függ, hogy kell e sózni, én nem sóztam.
Amikor a tészta kész, kinyújtjuk lisztezett felületen, majd beletesszük a formába. Én egy picit elő szoktam sütni előmelegített 160 fokos sütőben, de épp csak annyira, hogy már ne ragadjon ha hozzányúlok. Utána belesimítom a tölteléket, megszórom a dióval és visszateszem a sütőbe. Amikor majdnem kész ráültettem a füge gerezdeket és 5 percig 180 fokon sütöttem. Már az illata is isteni volt, de az íze….kecskesajtos-fügés quiché

Pin It

Vélemény, hozzászólás?