Fűszeres-burgonya kockák

fűszeres burgunya kocka

Vagy pogácsák, ha szaggatóval daraboljuk és nem késsel, nekem az egyszerűség és a gyorsaság volt itt (is) a lényeg. Természetesen csak az után, hogy fel akartam használni a tepsiből a rengeteg maradék burgonyát:)

Nagyon sok általam kreált ételnek az az alapja, hogy használjuk fel a maradékot. Nem csak azért mert hosszabb munkanélküli státuszomból kifolyólag nem engedhetem meg a pazarlást, hanem azért is mert abban a szellemben nevelkedtem, hogy az étel érték, nem dobáljuk ki. De egyébként is jó dolog néhafűszeres burgunya kocka megmozgatni az agysejteket azzal, hogy kreáljunk a maradékból valami újat:)

Kissé elszámoltam magam a hétvégi vendégvárásnál, így sok sült hús (ebből hamis hortobágyi készült), de még több köret megmaradt. A krumplipüré nem gond, ment a fagyasztóba, majd krokett vagy burgonyafánk formájában újra születik, de tanácstalanul álldogáltam a tepsishús alól megmaradt, fűszeres, hagymás, paradicsomos, paprikás krumpli felett. Aztán gondoltam egy merészet, szaftjával egyetemben összetörtem, úgy mindenestől első ötletem az volt, hogy csinálok belőle lapcsánka félét, jó lesz vacsorára.
Ekkor telefonált egy kedves ismerős, hogy este beugranának egy kis csevejre, hoznak egy üveg bort, rég találkoztunk… Ha bor, akkor pogácsa kell estére gondoltam és már körvonalazódott is a maradék sorsa:)

fűszeres burgunya kocka

Nagyon pontos recept nincs, kb. egy fagyis doboznyi maradék krumpli volt, ehhez ment két tojás, egy fél élesztő, egy joghurt, só, bors és annyi liszt amennyit felvett, hogy egy az edény falától elváló rugalmas tésztát kapjak.
Aztán letakartam, sorsára hagytam… Nagyon szépen megkelt, pedig igazából nem kelesztettem, de az élesztő megtette a magáét. Kinyújtotta ujjnyi vastagra és késsel felkockáztam, majd a tetejét bevagdostam és sós tejjel megkentem. 180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg szép színe lett, majd még forrón ismét megkentem a sós tejjel.
Paprika lekvárral kínáltam, de önmagában is nagyon ízletes rágcsálni való lett.

fűszeres burgunya kocka

Nagy sikert aratott,kiváló kísérője volt egy pohár száraz vörösbornak… vagy bor a kockáimnak? No, ezt már döntse el mindenki kóstolás után:)

Pin It

Vélemény, hozzászólás?