Házisajt, tehéntejből, kecsketejből – ahogy én készítem

kecskesajt

Képes vagyok a sajtot magában enni, vagy esetleg egy kis sajtot is eszem hozzá:) Emlékeztek még Kvard Lipire a rajzfilmből? No igen, ő az egyik akivel tuti biztos, hogy semmilyen körülmények között nem költöznék össze, hiszen állandó veszekedés lenne a hűtő előtt:)

Régi vágyam volt, hogy kipróbáljam a sajt készítést. Persze nem tudom (még:)) az összes kedvencemet előállítani itthon, de egyrészről jó móka megcsinálni itthon a számomra alap dolgokat, másrészről ez is egy új íz, sőt, úgy ízesítem ahogy szeretném.

Az első adag sajt még valamikor májusban készült, tehéntejből. Fontos, magas zsírtartalmú, jó minőségű tej kell hozzá, a legjobb a termelői tej. Nos, én jobbat nem kívánhattam volna, mint amit kaptam, hiszen akkor fejték, egyenesen a nagy üstből került a szerény 5 literes ballonomba:) Lett belőle túró és kétféle ízesítésű sajt.

Az eljárás maga roppant egyszerű, 1 liter tejet feltettem forrni, amikor már forrt, beleborítottam 2,5 dl kefírt és egy evőkanál ecetet, és pár perc múlva, ahogy megkevergettem már ott görögtek a szemcsés darabkák a tetején, folyékony halmazállapotban maguk mögött hagyva a savót. Amikor végleg elváltak egymástól, egy textil pelenkán átszűrtem, majd hagytam alaposan kicsöpögni. Amíg csepegett időnként megmozgattam, átforgattam, picit megsóztam, kb. 1 órát hagytam ebben az állapotban.
Utána átborítottam egy tálba, ahol következhet az ízesítés – apróra vágott lilahagyma, vagy zúzott fokhagyma, vagy zöldfűszerek, ezt mindenki döntse el maga, én a most készült sajtomba nem tettem semmit, hiszen még van szabadföldi, ínycsiklandó paradicsom, amivel isteni az íze… Fűszerezés után az egészet egy gömböccé formáltam, a textilt egy szűrőkanálba tettem, ebbe a sajtot, majd magára hagytam éjszakára.
Fenséges reggeli volt, 1 liter tejből kb. 20 dkg sajt lett.

házisajt

A kecskesajt sem bonyolultabb, itt viszont házi joghurtot használtam hozzá, az eljárás ugyanaz, viszont, ha jó minőségű a joghurt, nem kell ecet sem bele. Szintén ízesíthető ízlésünk és vérmérsékletünk szerint, nekünk a fokhagymás és a kakukkfüves a kedvencünk.

kecskesajt

A sajtok a képeken láthatónál sokkal optimálisabban is formázhatók, mi viszont szeretjük a kis házi gömböceinket:)
Jó kísérletezést, mindenkinek!kecskesajt

Pin It

Vélemény, hozzászólás?