Mandulás-meggyes máktorta

mandulás-meggyes máktorta

Szívből, szívnek, szívesen 🙂 Ez lehetne ennek a tortának a mottója, amit először Anyák Napjára sütöttem meg Édsanyának, aki meggyes-mákos íz függőségben szenved:)

Oké, nem szenvedés ez, hiszen aki szereti a mákot, annak meggyel fergeteges ízkombináció, kedvenc rétes lelő helyünkön is a ez illetve a káposztás fogy el legelőször, az esetek 90%-ban meg kell hogy várjuk a következő sütést:)
mandulás-meggyes máktortaEzzel a tortával szerettem volna kedveskedni Édsanyának, de úgy simán a meggyes mákos annyira mindennapi nálunk, hogy fel szerettem volna dobni egy kicsit.

A torta alapja a jól ismert bögrés mákos – 1 bögre mák, 1 bögre cukor (nálam csak 1/2), 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 tojás -, gazdagon megszórva meggyszemekkel, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsül.

mandulás-meggyes máktorta
A krémen töprengtem, hiszen a karakteres íz mellé nem volt egyszerű kiválasztani valamit, a csoki vagy még inkább a párizsi krém lett volna a kézenfekvő, de Édsanya velem ellentétben nem csoki függő, ha sütiről van szó. Így került képbe a mandula, amit tepsiben megpirítottam, majd egy részét félreraktam díszíteni, a többit pedig porrá törve, egy tégely mascarponéba kevertem, két kanál porcukor és két kanál mandula likőrrel egyetemben.

mandulás-meggyes máktorta

Az elsőt már követte néhány változat, készült kerek és kocka alakban, de azt nem tudnám megmondani mennyi ideig áll el, mindig aznap elfogyott:)

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?