Szívből, szívnek, szívesen 🙂 Ez lehetne ennek a tortának a mottója, amit először Anyák Napjára sütöttem meg Édsanyának, aki meggyes-mákos íz függőségben szenved:)
Oké, nem szenvedés ez, hiszen aki szereti a mákot, annak meggyel fergeteges ízkombináció, kedvenc rétes lelő helyünkön is a ez illetve a káposztás fogy el legelőször, az esetek 90%-ban meg kell hogy várjuk a következő sütést:)
Ezzel a tortával szerettem volna kedveskedni Édsanyának, de úgy simán a meggyes mákos annyira mindennapi nálunk, hogy fel szerettem volna dobni egy kicsit.
A torta alapja a jól ismert bögrés mákos – 1 bögre mák, 1 bögre cukor (nálam csak 1/2), 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 tojás -, gazdagon megszórva meggyszemekkel, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsül.
A krémen töprengtem, hiszen a karakteres íz mellé nem volt egyszerű kiválasztani valamit, a csoki vagy még inkább a párizsi krém lett volna a kézenfekvő, de Édsanya velem ellentétben nem csoki függő, ha sütiről van szó. Így került képbe a mandula, amit tepsiben megpirítottam, majd egy részét félreraktam díszíteni, a többit pedig porrá törve, egy tégely mascarponéba kevertem, két kanál porcukor és két kanál mandula likőrrel egyetemben.
Az elsőt már követte néhány változat, készült kerek és kocka alakban, de azt nem tudnám megmondani mennyi ideig áll el, mindig aznap elfogyott:)