Medvehagyma így is, úgy is – télire

medvehagyma tartósítása

Azok a boldog szép napok… énekelte Feró és ha a medvehagymára gondolok én is dala fakadok, mert a tavasz egyik legkedvesebb növénye számomra. Ilyenkor sokféleképp, sok ételbe használom, friss ízét nem tudjuk megunni… Épp ezért gondoskodom arról, hogy a lehető legtovább fogyaszthassuk.

Amikor szerelembe estem a medvehagymával, először csak fagyasztatottam belőle a zord napokra, amikor rövidke szezonja véget ér. Nem rossz a fagyasztásos megoldás sem, de időközben rájöttem, sok más módszer is létezik arra, hogy megőrizzük, majd ételeinkbe csempésszük friss, jellegzetes ízét.
Összegyűjtöttem, én hogy teszem el télire, hogyan tartósítom a medvehagymát.

medvehagymaAz idei év felfedezettje nálam a medvehagymás só, amit a blog FB oldalán általam is megosztott videójában Szilágyi Vili szakács kolléga mutatott be.

medvehagymás só25 dkg nagy szemű tengeri sót elkevertem a hevenyészve feldarabolt 2 csokor medvehagymával, aprító gépbe tettem és addig aprítottam, míg a medvehagyma már csak a só színe miatt volt felfedezhető benne. Ekkor sütőpapírral bélelt tepsire tettem és betettem a sütőbe, amit 50 fokra állítottam és résnyire nyitva hagyva a sütő ajtaját 3 órát szárítottam a sót. Én utána feltettem a szekrény tetejére és 2 napig sorsára hagytam. Teljesen kiszáradt, már több mint egy hete üvegben van és remekül jól elvan 🙂 Csak egy csipet akár egy szelet “vajas” vagy zsíros kenyérre és máris igazi tavaszi ízekben bővelkedünk… A friss szeletelt retek pedig új perspektívákat hoz az életünkbe, ha vékonyra szeletelve megszórjuk vele!

A fűszervaj mintájára készült a medvehagymás fűszervaj, ami az én esetemben medvehagymás kókuszzsír.

medvehagymás fűszervaj20 dkg lágy kókuszzsír, 2 csokor medvehagyma, ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors, csipet szerecsendió került az aprítóba és addig turmixoltam, míg egynemű masszát nem kaptam. Ezt háztartási fóliával bélelt mini őzgerinc formába rendeztem, de tettem el a szilikon mini fánk sütő formába is:

medvehagymás kókuszvajSzilikon jégkockatartóba is rendezhetjük, a lényeg, hogy kicsit kocogtassuk az asztalhoz, ne legyen levegős. 12 óra alatt gyönyörűen kifagy, ekkor zárható zacskókban elrakva, 1 éven keresztül (ha kitart addig – nálam ez még nem fordult elő 🙂 ) a fagyasztóban tárolhatjuk és bármikor ízesíthetjük vele ételeinket.

A hagyományos fagyasztásos módszert az évek alatt nálam az váltotta fel, hogy pici extra szűz olívaolajjal darálom össze, így lesz a hűtőmben a szűkös, medvehagymátlan hónapokra.

fagyasztott medvehagyma2 csokor medvehagyma, kb 1 dl olaj, kerül a robotgépbe és ezt alaposan összeturmixolom. Ezután egy kis tölcsér segítségével jégkockatartó zacskóba töltöm és így fagyasztom. Ebből csak ki kell pattintanom egy-egy darabot, ha fel kívánom használni.

fagyasztott medvehagymaMivel nem csak az ízeket, de a szép tányérokat, a dekoratív tálalást is szeretem, így a medvehagyma olaj is beköltözött a konyhánkba. A medvehagyma olajat is két formában készítem, az egyik a sűrű változat, amiben maga a medvehagyma is benne van:

medvehagymás olaj2 csokor medvehagymát 4 dl szőlőmagolajjal összeturmixolok. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltöm és hűvös helyen tárolom felhasználásig. A megkezdett üvegeket mindig a hűtőben tárolom, míg ki nem ürülnek!
Hasznosítható fűszerként, ízesíthetek vele nokedlit, galuskát, tésztaételeket, zöldségeket, szinte mindent, amihez illik az íze.

A medvehagyma olaj szűrt változata kevésbé markáns, de remek saláta olaj válhat belőle.

medvehagyma olaj1 csokor medvehagymát 6 dl extra szűz olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal összeturmixolok és sűrű szövésű kendőn lecsepegtetem. Az így kapott olaj is picit kettéválik amikor a kamrapolcon pihen, lesz egy alsó sűrűbb része, ezért fotóztam úgy, hogy ez látható legyen, ez nem hiba! Használat előtt fel kell rázni és már el is rendeződtek benne a komponensek. Friss fejes saláta egy kis hónapos retekkel megszórva és a medvehagyma olajjal meglocsolva, szerintem az egyik legkiválóbb tavaszi saláta.

Nem maradhat ki az összefoglalóból a medvehagyma pesto, de ennek receptje már megtalálható a blogon.

Medvehagyma pestoA medvehagyma pesto így készül: itt lehet elolvasni.

Remélem tudtam ötleteket adni a medvehagyma tartósítására, ízének a szezonon kívül történő megőrzésére!

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?