Rántott zeller, birsalmás párolt póréhagymával

Rántott zeller, birsalmás párolt póréhagymával

Szeretem a zöldséges-gyümölcsös kombinációkat, ez pedig egy igazán őszi összeállítás.
Marcsi hívta játszani a sütés/főzés szerelmeseit, a játék pontos leírását itt találjátok.

A birsalmával úgy voltunk sokáig egymással, hogy minden ősszel vettem egy-két darabot a szekrény tetejére, hogy illata belengje a szobát. Aztán mikor már igazán érett volt, odaadtam Édsanyának, aki alma kompótba tette… Nem mellesleg jegyzem meg olyan kompótot, mint az én Anyukám, senki nem tud főzni:) – szerintem.
De egyébként nem voltunk jóban, se birsalma sajt, sem egyéb felhasználása még csak eszembe sem jutott. Ez lehet sokáig így is maradt volna, ha tavaly nem készül belőle egy szilva, birsalma kompót, ahol igazán megízleltem azt a semmihez nem fogható ízvilágot, amit a birs nyújtani képes. Az idén odáig fajult az ügy, hogy ültettünk egy birsalma fát, nagy boldogságomra virágzott, remélem jövőre legalább egy almácskával is megörvendeztet majd!

birsalma

Az én kis birsalma fám 🙂

Amikor Marcsinál olvastam a játék felhívást, elkezdett kattogni az agyam, hogy jó lenne olyan recepttel jelentkezni, amiben bizony csak ezek az őszi zöldségek, gyümölcsök vannak. Már írtam róla, hogy nagyon szeretem ezeket a kihívásokat, szeretek játszani, nem különben szeretek ötletelni.

Megint sikerült szép hosszú bevezetőt írnom, ahogy általában, hosszabbat, mint maga a recept, de remélem nem bánjátok! Nos, akkor a recept:

Hozzávalók: egy szép nagy zeller + a panírozáshoz szükséges alapanyagok, egy szál póréhagyma, 2 db birsalma, 0,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál nád cukor, 2 evőkanál vörösbor, só, bors, 1 mokkáskanál fahéj, 1/4 citrom.

A zellert felkarikázom és egy csipetnyi sóval megfőzöm. lecsepegtetem és a szokásos módon panírozom, majd amikor kész a póréhagyma, forró olajban kisütöm.

Rántott zeller, birsalmás párolt póréhagymával

A serpenyőben felhevítem az olívaolajat, majd a karikára vágott póréhagymát rádobom, amikor kezd összeesni rászórom a cukrot, így karamelizálódik kissé, közben a kockákra vágott birsalmát előfőzöm az 1/4 citrommal. Nem főztem túl, hogy ne legyen teljesen puha, szerintem így jobban kiemelkedik a hagymából. A karamelizált hagymára ráöntöm a két evőkanál vörösbort, majd hozzáadom a lecsöpögtetett birsalmát, sózom, borsozom és fahéjjal fűszerezem. Miután alaposan összeforgattam és a vörösbor is szinte eltűnt róla, selymes ízét és izgalmas színét hagyva csak maga után, késznek nyilvánítom.

Rántott zeller, birsalmás párolt póréhagymával

Maga a köret nemcsak a zellerrel, de grill hússal is nagyon finom, bár nekem, mint gondolom sokaknak az alma zeller páros felülmúlhatatlan. Higgyétek el, érdemes kipróbálni!

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?