Bárány steak, erdei gombával töltött gombával

bárány steak, erdei gombával töltött gombával

Lapult a fagyasztóban egy csomagolt darabka bárány steak… Legalábbis annak vettem. Mivel az október, november nálunk az az időszak, amikor a fagyasztó rejtett tartalékai is előkerülnek – közeleg a disznóvágás, kell a hely 🙂 így sorra került ez a hirtelen felindulásból általam vásárolt hús.

Sokszor megfogadtam, de mostanában a sok csalódás után be is tartom, húst, csak jó forrásból, termelőtől, vagy megbízható hentestől a piacról… Ez a bárány steak remek példája a miértnek… Sajnos nem fotóztam le bontatlan illetve bontott állapotában, de szerintem elhiszitek nekem, hogy a csomagolt változat két szép, megfelelően vastag szelet steak húst kínált, jó áron. a meglepetés csak akkor ért amikor a vákuumfóliát felvágtam és az én szép kb. 8 cm átmérőjű, majdnem kerek steakem darabokra hullott!
Nem írom le, milyen csúnyaságok hagyták el a számat, de már minden elő volt készítve, a fejemben összeállt az étel, gondoltam akkor steak lesz, csak kissé több darabból 🙂 Szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább tényleg bárány volt és nem birka 🙂

Mivel a recept tetszés szerint változtatható, a hozzávalókat az elkészítés menetében találjátok, így sokkal egyszerűbb.

Az idei nyár a szárazságban nem bővelkedett gombában, így sem gombászni, sem a piacokon gombásokra vadászni nem nagyon lehetett. Az ősz hozott egy kis fellendülést, így kihasználva a gombának kedvező időt, meg is jelentek a gombások a piacon! Gyorsan begyűjtöttem tőlük egy kis fenyő tinorút (lenyűgöző illata bejárja a konyhádat!) egy pici szegfű gombával megbolondítva.

fenyő tinorúA gomba keveréket (fenyő tinorú, szegfűgomba 2/3-ad, 1/3-ad arányban) feldaraboltam, csepp olajon megdinszteltem, sóztam, borsoztam, pici kakukkfüvet adtam hozzá, majd a levét teljesen elpároltam róla. Ezt a csiperke kalapjaiba töltöttem, míg annak szárait hosszában feldarabolva, beleterítettem a sütőtál aljába. A megtöltött kalapokra egy-egy mokkáskanálnyi sűrű tejszínt tettem.

erdei gombával töltött gomba

A gombákat 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem, kb. 25 perc.

A húst két nappal előbb bepácoltam, kevés mustár-olaj-kakukkfű-oregano-bors keverékébe, majd serpenyőben tálalás előtt kevés olajon megsütöttem. Sütés után sóztam, én nem szeretem a sós pácokat ilyen húshoz.

bárány steak, erdei gombával töltött gombávalA hús sütését mindenki másképp csinálja, én ezeket a húsokat először erős tűzön hirtelen kérgesítem, majd visszavéve a hőt fedő alatt egy picit pároltam, aztán újra fedő nélkül sült készre.
Tálaláskor gránátalmával díszítettem, ami nagyon jól harmonizál ízében is mind a báránnyal, mind a gombával.

bárány steak, erdei gombával töltött gombával

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?