Linzer karika vagy lekváros linzer néven ismert ez a sütemény, ami az ünnepi asztalról nem hiányozhat a legtöbb családból. Nálunk két recept szerint is készül, az egyik Édsanyáé, a másik Nagymamám receptes füzetéből való.
Megosztom veletek mindkettőt, én a Nagyikámét készítettem most el.
Édsanyáé, ez ha jól gondolom valamelyik régi Horváth Ilona szakácskönyvből származik: 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 db tojás
ezeket összegyúrod, pihenteted egy órát aztán kinyújtod, kiszúrod, az alsó lap közepét lekvárral megkened, rá a felső korong és közepes lángon világos színűre sütöd.
Nagyikámé: 60 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg zsír, 2 tojás sárgája, egy kis tejfel, egy csipet szódabikarbóna, kinyújtod, kiszúrod, az alsó korongot lekvárral megkened, ráteszed a felsőt, a sütőlemezen óvatosan kristálycukorral elkevert darált dióval megszórod a szélét, közepes lángon világosra sütöd.
De, mindkettőt lehet sütés után is lekvárral kenni és összeragasztgatni, vagy még melegen cukros dióval szórni, csokiba mártani, ízlés szerint.