Narancsos mákos muffin

narancsos mákos muffin

Muffin, cupe cake, ugye milyen édes finomságok? Tudtátok, hogy eredetileg a kettő “keveredéséből” alakult ki a ma ismert és kedvelt muffin? A muffin eredete, mint oly sok minden másé is a szegényebb réteg találékonyságának köszönhető és egészen a X. századig nyúlik vissza.

Gyors elkészíthetőségén kívül azért szeretem nagyon, mert lehet kísérletezni az ízekkel, néhány alapszabály betartásával tényleg csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen ízekkel örvendeztessük meg vendégeinket, illetve magunkat 🙂

Ez a narancsos mákos mini csoda annak köszönhető, hogy készült a narancslekvár karácsonyi ajándék gyanánt, de kimaradt egy kis üvegnyi, gondoltam felhasználom valami finomsághoz… Ráadásul egy ismerősünk névnapjára valami mákosat szerettem volna sütni, így összekapcsolódtak a dolgok, és valami hihetetlenül izgalmas süti kerekedett belőle.

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg darált mák, 1 tojás, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 1/2 dl narancslé, 1/2 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kandírozott narancshéj (apró darabokra vágva), narancslekvár, a tetejére 3 evőkanál porcukor, néhány csepp narancslé máznak elkeverve.

A cukrot kikeverem a vajjal és a tojással, majd folyamatos keverés közben hozzáadagolom a tejet és a narancslét, aztán az összekevert száraz anyagokat (liszt, mák, sütőpor, vaníliás cukor) szórom bele. legvégül belekeverem a kandírozott narancshéjat.

narancsos mákos muffinA formákat félig töltöm a masszával, utána egy-egy kávékanálnyi narancslekvárt teszek bele, majd újra a masszát.
170 fokra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt sült készre.
A tetejére még melegen kentem rá a cukormázból, így nagy részét beszívta a tészta, amikor kihűlt, további cukormázzal és gránátalma maggal díszítettem.

narancsos mákos muffin

A mák és a narancs találkozása fantasztikus, míg maga a tészta könnyed és a lekvártól sokáig nem szárad ki… De erre nálunk nem lett volna ideje, ajándéknak újabb adagot kellett készítenem 🙂

narancsos mákos muffin

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?