Epres túrós rétes

Epres túrós rétes

Bár minden fajtáját szeretjük a rétesnek, azért az íz kombinációk és szokás szerint egy kis gyümölcs belecsempészése itt sem maradhat el. Bár személy szerint a sós ízeket (pl. káposztás) rétesben is jobb szeretem, de nagy kedvvel kombinálom az édeseket is, most a túró és az eper került összeboronálásra 🙂

Amellett, hogy rengeteg gyümölcs végzi a nyár folyamán lekváros üvegben nálam, amióta van szép nagy fagyasztó ládánk (hú, micsoda kincseket rejt az alja, ahova 1 évben egyszer jutok le 🙂 ), igyekszem a nyári ízekből így is elrakni, így varázsolva januárban szinte friss gyümölcsöt a rétesbe. A saját termésű epernek még így kiengedés után is máz íze van!
Tegnap készült a húsos rétes, amihez csak 3 lapot használtam fel, így gyorsan készült egy kis túrós is, hogy a megmaradt lapok ne száradjanak ki 🙂 5 lapom maradt, így az egyik tekercs 3 lapos, a másik két lapos lett, de ez is, az is pillanatok alatt elfogyott 🙂 A hozzávalókat egy réteshez írom, tetszés és befogadó készség szerint növelhető a mennyiség.

Epres túrós rétesHozzávalók: 2 réteslap, 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, 10 dkg nádcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg fagyasztott eper (kiengedve, lecsepegtetve), 3 evőkanál búzadara, olaj a kenegetéshez és egy kevés tej.

A réteslapokat kiterítem (még mindig nagy szívfájdalmam, hogy nem házilag készül a tésztája, de egyszer belevágok 🙂 ), olajjal megkenem, megszórom a búzadarával, majd ráterítem a túrót, amit kikevertem a tojás sárgájával, vaníliás cukorral, cukorral. A lecsepegtetett epret jó sűrűn elrendezem rajta és gyors mozdulatokkal feltekerem. A két szélét tekerés előtt én be szoktam hajtani, kb 1 cm szélesen, így senki nem kandikálhat ki sütés közben a tésztából 🙂 Sütés előtt a tetejét megkenem olajjal, amikor pedig kiveszem a sütőből még forrón a tejjel. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsül.

Epres túrós rétesAz eper miatt érdemes a búzadarával nem spórolni, inkább picit többet tenni bele, mint kevesebbet. Én nem szoktam kinyomkodni a fagyasztott gyümölcsöt, mert akkor olyan “ízé”, azaz nagyon összetörik, nem szeretem, inkább sokáig csepegtetem, a szűrőt időnként megrázogatva…

Epres túrós rétes

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?