Egy kártya- vagy társasjáték party elengedhetetlen kellékei: sör és tökmagos pogácsa. Védjük a férfiak egészségét, miközben ők azt hiszik kényeztetjük őket 🙂
A sör mértékletes fogyasztása sokak szerint jó hatással van az egészségre, a tökmagban található olaj pedig kifejezetten hasznos. A legegyszerűbb módja, hogy mindezt egy férfi ember szervezetébe csempésszük ha a sör mellé sörkorcsolyaként tökmagos pogácsát kínálunk… 2in1 🙂
Lehet, hogy nem ennyire tudatosan, de Nagyikám is alkalmazta a tökmagos módszert, legalábbis a tökmagos pogácsa receptjét az Ő receptes könyvében találtam, bár ott csak a tetejére került, én szodé vagyok, kívül-belül tökmagosan készítettem.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő (ebből is látszik, hogy nem mai a recept, akkor még 5 dkg volt egy élesztő kocka, Nagyi oda is írta, hogy fél kocka!), 1,5 dl tej, 2 dkg cukor, 1 evőkanál só, 10 dkg zsír, 1 tojás + 1 a kenegetéshez, kb 1 dl tejföl, 10 dkg pirított tökmag
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom, a lisztet átszitálom, belekeverem a sót, beleütöm a tojást, belemorzsolom a zsírt, aztán a felfuttatott élesztőt és elkezdem dagasztani. Annyi tejfölt teszek hozzá, amennyit felvesz, ezt lisztje is válogatja, nekem egy 175 gr-os tejföl fele ment bele. Egy könnyű, jól kezelhető tésztát kapunk, amikor alaposan kidagasztottuk. Meleg helyen 50 percig kelesztettem, aztán egyszer alaposan átgyúrtam, kinyújtottam, hajtogattam (ennek módját itt pontosan leírtam), 30 percre újra meleg helyen pihentettem, aztán lisztezett deszkán kinyújtottam, megszórtam sűrűn a tökmaggal, egy kicsit bele is nyomkodtam a szemeket és újra hajtogatva eltettem 30 percre pihenni.
Szépen megkelt ismét, lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam kb 2 cm vastagra és pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Sütőlemezre helyezve megkentem a felvert tojással és a tetejét is megszórtam tökmaggal. Amíg a sütő felmelegedett 200 fokra, addig a lemezen pihentek még a pogácsák, majd kb. 25 perc alatt megsültek.
Mivel Édsanyának is vittem belőle, így tudom, hogy másnap is friss, élvezhető állaga volt, nálunk még langyosan elfogyott 🙂
Ez a kép nem sikerült jól, de nekem annyira tetszik a kikandikáló tökmag, hogy mégis megmutatom Nektek: