Húsos rétes aszalt paradicsommal, diós majonézes alma salátával

Húsos rétes, diós majonézes alma salátával

Vendégünk volt tegnap délután, én pedig érkezése után röviddel szétnéztem a konyhában, hogy mit is adhatnék neki enni… Mert oké, hogy van ezerféle maradék, de azt én ugyan nem tálalom fel vendégnek…

az is rendben van, hogy Párom Tesója, no de akkor is VENDÉG. Márpedig én úgy nevelkedtem, hogy a vendég az VENDÉG, az alapvető tiszteleten kívül, szeretem is, tehát nem maradékot etetek vele. Dehogynem! Csak új köntösben 🙂

Ugye, Nálatok is sokszor marad egy kis ilyen hús, vagy amolyan husi? Nos, a nagy Ünnep együttesből nálunk volt egy adag kacsa aprólék, volt a szilveszteri malacsültből, és volt egy adag főtt füstölt sonka, amit a lencséhez ettünk. De mindenből, csak egy picinyke, tényleg nem szerettem volna eredeti formájukban az asztalra tenni. Gyors mustra a hűtőben, van réteslap, hurrá, meg vagyok mentve! Egyébként ritka kivételtől eltekintve, réteslap vagy leveles tészta szinte mindig van itthon. Most kifejezetten a hétvégi disznóvágásra szántam a réteslapot, de ez még pótolható, avagy helyettesíthető addig 🙂

Most jönne, az a sor, hogy “hozzávalók”, de itt most kicsit bajban vagyok, mert ugye, azt mégsem írhatom, hogy végy egy kupac maradékot kedves Olvasó 🙂 De igen, végy mindenféle megmaradt húsos dolgot, minél többféle, annál finomabb lesz a végeredmény!

Hozzávalók: 3 db réteslap (1 réteshez), 20-25 dkg főtt/sült/füstölt hús (mindenféle, ami épp a hűtőben van), 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg aszalt paradicsom, só (ha nem voltak elég fűszeresek a husik), bors
Salátához: 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 5 evőkanál tejföl, 2 mokkáskanál citromlé, 1 evőkanál olívaolaj, só, fehér bors, 2 alma, 5 dkg füstölt sajt, 3 evőkanálnyi durvára vágott dió, salátalevél

Húsos rétes, diós majonézes alma salátávalA réteslapokat egyenként megkenjük olajjal, majd megtöltjük a hússal. A különböző húsokat aprító gépben, vagy húsdarálóban apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, ha kell fűszereket, ezzel kenjük meg az előkészített réteslapokat. Rátesszük az aszalt paradicsomokat csíkban (én két csíkot tettem rá), majd feltekerjük, a szokásos módon. Ha sikerül jó rétestésztát vennem, akkor nem kell alá semmi, ha nem, akkor marad a nedves konyharuha, mint segédeszköz…
A feltekert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlemezre tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsül. Én nem szoktam tojással kenni, hanem sütés előtt olajjal, majd amikor megsült és kiveszem a sütőből forrón tejjel kenem meg, a végeredmény szép fényes tészta így is.Húsos rétes, diós majonézes alma salátával

Amíg a tészta sül, elkészül a  saláta. A majonézt, mustárt és a fűszereket összekeverem, majd hozzá keverem a  tejfölt. ebbe az öntetbe teszem a hámozott, apróra vágott almát, az apró kockákra vágott füstölt sajtot és a diót. A saláta levélből tálkát készítek, tálaláskor ebbe teszem a majonézes salátát.

Húsos rétes, diós majonézes alma salátával

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?