Jókai bableves

jókai bableves

Télen sokkal sűrűbben készül nálunk tartalmas leves, mint nyáron, a nyár a bogrács gulyások (mintha az nem lenne tartalmas 🙂 ), a gyümölcslevesek időszaka… Most a jókai bableves került a hétvégi menü középpontjába, több okból is.

Előre el lehet készíteni, ha áll egy napot csak még finomabb lesz, így a hétvégének nem kell a főzőcskézésről szólnia. Egy ilyen szép havas hétvégén vétek a lakásban a 4 fal közt maradni, egy jó kis hótúra után pedig igazán jó lesz ez a bableves!

Ha már bableves, akkor legyen jókai bableves, bár a hozzávalókban egy picit eltérek az igazitól, de csak apróságokban, pl., hogy debreceni helyett a magunk készített házi kolbászt, valamint kalocsai paprika helyett a saját termesztésű, szárítású és őrlésű bogyiszlói fűszerpaprikát használom.
De Jókainak nem csak a bableves receptjét szeretjük nagyon, számtalan recept maradt fenn mind műveiben, mind egyéb forrásokban. Azonkívül, hogy szeretett enni, hihetetlen tudásvágya kiterjedt a gasztronómiára is. Aki olvasta a Sárga rózsa című regényt, az vissza emlékszik rá, milyen lelkesen vetette bele magát a Hortobágy étkezési kultúrájába. Jellemzően ezen receptek művei jellegét megőrizve rendkívül pazarul tárják elénk a végeredményt, érzékletesen leírják az ételt, de persze nem gyakorlatias receptek.
Jókai kedvencei sem az Ő, sokkal inkább Róza asszony főzési tudását, praktikáit hívatottak dicsérni. Mi pedig mindkettőjüknek köszönettel tartozunk ezekért a remek receptekért, valamint az irodalmi kalandokért.

jókai bablevesHozzávalók: 40 dkg tarkabab, 4-5 szál sárgarépa, 4-5 szál gyökér, 15 dkg körüli zeller darab, 1 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 2 db babérlevél, 1 csomó petrezselyemzöld, 6 dl tejföl, 2l csontlé, só, fűszerpaprika, ecet, 50 dkg füstölt csülök, 50 dkg debreceni (nálunk ugye, kolbász) + 2 db szárított egész chili
(A recept alapjául Szakál László Híres emberek – Híres receptjei c. műve szolgál)

A babot előző este beáztatom (de legalább 5-6 órával a főzés előtt) majd az áztató vizet leöntöm róla, hideg vízben megmosom és és úgy teszem fel a csontlében főni. Hozzáadom a babérleveleket, a hagymát, fokhagymát, a chili paprikákat. A csülköt felteszem egy másik fazékban hideg vízben és a forrástól számított fél órát főzöm, majd ezt a vizet leöntöm róla és a csülköt átteszem a bab mellé a levesbe, ahol puhára főzöm. Amikor a csülök megfőtt kiemelem a levesből. Amikor a bab kezd puhulni, hozzáadom a felkarikázott zöldséget és puhára főzök lassú tűzön mindent benne. Amikor minden puha, zsírral, liszttel egy világos rántást csinálok, majd ebbe belekeverem a fűszerpaprikát és berántom. Kevés ecettel ízesítem, ha kell sózom és átforralom. A füstölt csülköt kicsontozom és kockákra vágva visszateszem a forrásban lévő bablevesbe, a karikára vágott kolbásszal és a házi csipetkével együtt. Amikor a csipetke feljön a leves tetejére késznek nyilvánítom a levest. Tejföllel, ízlés szerint friss csípős paprikával tálalom.

jókai bablevesAhogy a képen is látható, most elmaradt a csülök felkockázása, csak darabokra szedtem párom kérésére, így jobban látszik benne a lényeg 🙂
Friss házi kenyérrel tálalva még hólapátolás után is kiadós ebéd!

jókai bableves

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?