Rozsos kenyér

rozsos kenyér

Jó dolog itthon kenyeret sütni és nem ördöngösség, csak elhatározás kérdése… lehet géppel vagy sütőben a lényeg, hogy frissen sült kenyérnél nincs jobb dolog 🙂
Hogy én miért szeretem, arról itt olvashattok, most pedig hozom az egyik kedvencem

Személy szerint nem vagyok oda a kenyérsütő gépért, bár tény, hogy nagyon praktikus és egyszerű, de nem szeretem a porélesztőt és a kenyér formája sem az igazi nekem. Így én a sütőben sütöm jénai tálban, így majdnem olyan, mintha kis kemencében sülne.

Rozsos kenyérHozzávalók: 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt (de ha véletlen nincs, akkor én simán helyettesítem normál sima liszttel), 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 2 teáskanál só, 1 csapott evőkanálnyi cukor, olaj

A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.

A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.
No, nem teljesen, mert a sercli langyosan a legfinomabb 🙂

rozsos kenyér

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?