Sajtleves póréhagymával

Sajtleves póréhagymával

Már sokszor írtam, hogy nagy sajt fogyasztó vagyok, bármit, bármikor képes vagyok sajttal megenni és a sajtot is szívesen akár magában akár bármihez… Természetesen különösen igaz ez a jó minőségű sajtokra…

Évekkel ezelőtt volt szerencsém hosszabb időt Franciaországban, azon belül a legtöbbet Párizsban tölteni és ott ettem először sajtlevest. Számomra akkor meglepő volt, hogy a forró levesben sajt kockák úszkálnak és nem olvadnak fel, csak lágyak, krémesek. No persze, én a trappistán, a mackó sajton (akkor még szerettem is), valamint a tubusos boci sajton nőttem fel, a füstölt sajtok közül pedig a karaván volt a legjobb ami elérhető. Ma már más a helyzet, de azért sajt kultúrában még lenni mit tanulni.

Ma viszont remek házi sajtokat lehet kapni, amik klasszikus recept szerint készülnek, nem különlegesek, de nagyon finomak. Aki szerencsés helyzetben van és jó minőségű tejet tud beszerezni az pedig akár otthon is készíthet finom sajtokat, mindenképpen érdemes kipróbálni. Én is szoktam házi sajtot készíteni, részben mert azt is nagyon szeretjük, részben mert például ehhez a leveshez elengedhetetlen, hogy úszkáljanak benne a sajt kockák 🙂 Már pedig a jó házi sajt nem adja könnyen magát, lágy lesz, de kocka marad!

Hozzávalók: 1 szál póréhagyma ( úgy 30 dkg körül), 10 dkg vaj, 10 dkg semleges ízű sajt-reszelve, 10 dkg füstölt sajt-reszelve, 15 dkg házi sajt, 1 liter alaplé (húsleves vagy zöldségleves), 1 dl száraz chardonnay, só, zöld bors, 1 szerecsendió virág

A felkarikázott póréhagymát a vajon megfuttatom, csak kicsit fonnyasztom meg, nem sütöm. Felengedem az alaplével, ehhez a leveshez jobban szeretem a zöldséglevesből nyert alaplét, jobban kihozza az ízeket, ekkor dobom bele a szerecsendió virágot is. Felforralom a lét és amikor forr, beleöntöm a tejszínt, újra forralom és amikor már kicsit forrt hozzáadom a reszelt sajtokat és csökkentem a hőmérsékletet a fazék alatt. Folyamatosan kevergetem és hagyom hogy a sajtok felolvadjanak benne. Amikor már újra egynemű leves gőzölög a fazékban sózom, borsozom ízlés szerint (sóval érdemes óvatosan, a sajtokban általában van só) és hozzáadom a bort. Mikor újra gyöngyözni kezd, hozzáadom a kockákra vágott házi sajtot és elzárom alatta a tűzhelyet.

Sajtleves póréhagymávalA szerecsendió virágot tálalás előtt érdemes kiszedni a fazékból, hogy senki táljába ne kerüljön! Ha lett volna a póréhagymámnak szép zöld része, azt tálaláskor apróra vágva még a levesre szórtam volna, de sajnos ennek már nem volt.

Sajtleves póréhagymával

Pin It

Vélemény, hozzászólás?