Francia krémes egy szerelmes tortába álmodva

francia krémes torta

Ismét eltelt egy év és mint ünnepeken illő, tortát készültem sütni. A házi krémes és a francia krémes között vívódtam, végül egy kicsit egyedi tortácska született…

Közeledett az “évfordulós” vacsoránk és szerettem volna jó szokásomhoz híven Párom kedvében járni a torta választásommal. Ugyan kevés olyan édesség van, amit nem szeret, még kevesebb ami pillanatok alatt ne tűnne el nálunk, de már arról is meséltem, hogy két abszolút kedvence van, ez a piskótatekercs és a krémes. Piskótatekercs már többféle formában volt, most gondoltam egy merészet és a krémes torta felé kacsingattam.
A házi krémest nagyon szeretjük, a franci krémes pedig az én kedvenceim közé tartozik, így úgy döntöttem saját ízlésünknek megfelelően ennek a kettőnek a kombinációjából lesz a tortánk.

Mivel március végén ritkán van hó, így nézzétek el nekem, de szerettem volna ezt is megörökíteni a fotókon 🙂

francia krémes torta

Hozzávalók: 1 cs leveles tészta, 1 tej, 5 tojás, 1 vanília rúd, 15 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl habtejszín, 1 cs habfixáló, 2 evőkanál porcukor (aki szereti a tejszínhabot és szép magas habréteget szeretne, annak dupláznia kell a hab mennyiségét, mi nem rajongunk érte, csak módjával)
Máz: 1 mokkáskanál nescafe, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál tej

A leveles tésztát kinyújtottam és a kapcsos tortaformám, úgy 1 cm ráhagyással körbevágtam rajta, ennyit sülés közben összemegy a tészta. (igen, tudom, házi leveles tésztával még jobb lett volna, de mire kitaláltam mit is süssek, már kicsit időhiányba kerültem 🙂 )
A tészta többi részéből hosszúkás szíveket vágtam ki, ez persze lehetett volna szeleteket jelző torta szelet forma is, de mégiscsak szerelmes ünnepre készült 🙂
A tésztát kissé megszurkáltam és sütőpapírral letakart tepsi hátoldalán, előmelegített sütőben 160 fokon megsütöttem.

A krémhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a vaníliás cukorral kikevertem, hozzáadtam a lisztet és 1-2 ek tejet, ezzel simára dolgoztam a masszát és egy kicsit folyósra hagytam, hogy bele tudjam önteni a tejbe. A tejet a cukorral (itt megjegyzem ez nem túl édes krém, ha édesre szeretnéd, mindenképpen érdemes növelni a cukor mennyiségét), a vanília rúddal forróra melegítem, beleöntöm a tojás sárgájákkal kikevert krémet és folytonosan kevergetve sűrűre, keményre főzöm. Ekkor felverem kemény habbá a tojások fehérjét és a forró krémbe keverem.
Langyosra hűtöm, időnként megkeverve.

A mázhoz elkevertem a nescafet a tejjel, hozzáadtam a cukrot és lassú tűzön jól összeforraltam.

A kapcsos tortaforma aljára tettem a tésztát és ráhalmoztam a langyos krémet. Amikor teljesen kihűlt a krém (hideg volt a teraszon, így ez kb 10 percig tartott), betettem 3 órára a hűtőbe.
Amikor jól áthűlt az egész kivettem a formából és a keményre felvert tejszínhabot egy rétegben rákentem. Ha szép magas és sok tejszínhabot szeretnél a tortára, akkor dupla mennyiségű habot és fixálót kell használni a leírásomhoz képest és érdemes még a formában a hideg krémre halmozni és visszatenni 1-2 órára a hűtőbe.

A kissé meghűlt mázzal leöntöttem a szíveket és hagytam, hogy rádermedjen teljesen, ezeket tálalás előtt tettem a tortára, egy egy kis tejszínhab kupac segítségével megdöntve.

francia krémes tortaNagyon nagy sikere volt, a nem túl édes krém és az édes kis morzsák a szívekről remekül kiegészítettek egymást.
Bár a vacsora is Párom kedvenc étele volt, a tortából másnapra épp hogy egy szeletke maradt 🙂 Nekem nem kell nagyobb elismerés 🙂

francia krémes torta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?