Gluténmentes krémestorta

Gluténmentes krémestorta

Keresztanyám születésnapjára készült ez a torta, gluténmentes piskótával, mert a család nagy része sajnos glutén érzékeny. Arra még nem jöttem rá, hogy jó leveles tésztát hogy készíthetnék gluténmentesen, így maradt alapnak egy vékony rizslisztes piskóta…

Közeledett a születésnap s bevallom nem igazán tudtam milyen finomsággal kedveskedhetnék Keresztanyámnak. Lányát hívtam segítségül, hogy árulja el, mi mostanában a befutó édesség… A krémest említette, hogy bizony, ha cukrászda felé mennek, akkor mindig azt kell venni neki 🙂 Gondoltam, akkor legyen krémestorta, a dolgomat csak a család “nehezítette”, hiszen a lánya és veje is gluténmentes diétán van. Így leveles tészta helyett a jól bevált rizslisztes piskótámhoz nyúltam és a krémbe is rizsliszt és kukoricakeményítő került.

gluténmentes krémestortaHozzávalók:
Piskóta: 10 dkg rizsliszt, 5 dkg keményítő, 12 dkg porcukor (ezt én itthon készítem finomítatlan nádcukorból), 5 tojás, 1 késhegyni szódabikarbóna, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1,5 ek olaj

Krém: 1l tej, 5 tojás, 1 vanília rúd, 15 dkg nádcukor, 4 evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 cs. vaníliás cukor,
5 dl habtejszín, 1 cs habfixáló, 4 evőkanál porcukor

A piskóta száraz összetevőit a cukor kivételével egy tálban alaposan összekeverem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, majd apránként megy bele a cukor, utána egyesével a tojások sárgája, aztán az olaj. A lisztes keveréket óvatosan, de alaposan belekeverem, ezt is több részletben. 180 fokra előmelegített sütőben, nekem 50 percig sült, de 40 perc után javaslom a tűpróbát. A formában hűtöttem ki.

A krémhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a vaníliás cukorral kikevertem, hozzáadtam a liszttel elkevert keményítőt és 1-2 ek tejet, ezzel simára dolgoztam a masszát és egy kicsit folyósra hagytam, hogy bele tudjam önteni a tejbe. A tejet a cukorral (itt megjegyzem ez nem túl édes krém, ha édesre szeretnéd, mindenképpen érdemes növelni a cukor mennyiségét), a vanília rúddal forróra melegítem, beleöntöm a tojás sárgájákkal kikevert krémet és folytonosan kevergetve sűrűre, keményre főzöm. Ekkor felverem kemény habbá a tojások fehérjét és a forró krémbe keverem.
Langyosra hűtöm, időnként megkeverve.

A tortát háromba vágtam, de csak az alját és a tejét használtam fel, a középső rész kimaradt! Aki több piskótával is szereti, az tegye bele nyugodtan, én igazi krémes feelinget szerettem volna, kevés tészta, sok krém 🙂 A torta alját visszatettem a kapcsos torta formába, a kihűlt krémet átkevertem és elrendeztem a tortán, majd rátettem a felső tortalapot és 4-5 órára a hűtőbe tettem.
Amikor tökéletesen lehűlt, kivettem a formából és vékonyan bevontam a keményre felvert tejszínhabbal, utána díszítettem a habrózsákkal.

Gluténmentes krémestortaAkár így, akár hagyományos liszttel elkészítve jó szívvel ajánlom ezt a habos krémes finomságot, mert könnyed, igazi ünnepi vagy vasárnapi asztalra való!

Gluténmentes krémestorta

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Gluténmentes krémestorta” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?