Ibolya szirup és ibolya szörp

Ibolya szirup és ibolya szörp

Az ehető virágokról már rengeteget olvashatunk, én szeretem ezeket a dolgokat kipróbálni. Díszítésnek már évek óta használok virágokat, most elérkezett az ideje, hogy a kertemben nyíló ibolyákat szörpként is megkóstoljuk…

Aki szeretne az ehető virágokról bővebben olvasni, keresse fel Erdőkóstoló-t vagy Aliz blogján az ehető virágok fejezetet, én is sokat tanulok tőlük.

Nekem a kertben nagyon sok ibolya nyílik, így nem kell messzire mennem a gyűjtögetéshez. Van fehér és lila is, sajnos mostanában kicsit fakóbb a színük, de csodálatosan illatosak.
Virágot csak olyan helyen szedjünk, ami abszolút megbízható és nem nagy forgalmú utak mentén terül el. Vásárolt virágot csak abban az esetben fogyasszunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lett semmilyen kemikáliával kezelve. És még valami: úgy szedjük, hogy gondoljunk a jövőre! Ne tépjük fel ész nélkül a földről a növényeket, ha a virágra van szükségünk, csipkedjük le a virágfejeket, ha levélre, akkor a levélkéket, de úgy, hogy maradjon a növényen! Szükség lesz rá jövőre és azután is!
Az ibolya virága enyhén hashajtó hatású lehet, ne fogyasszunk egyszerre sokat belőle.

A szirup és a szörp egy azon recept szerint készült, de egy kicsit elkapkodtam az áztatást, így bár nagyon szép színe van, nem igazán olyan, amilyen lehetett volna, ha nem sietek. Az ízén ez nem érződik, friss és illatos egyszerre 🙂

Ibolya szirup és ibolya szörp

Ibolya szirup:
Hozzávalók: 2 bögre (2 dl-es) ibolya virág (lazán, nem belenyomkodva), 50 dkg nádcukor, 1 citromleve, 1/2 l + 2 dl víz

A 2 bögre virágot leforráztam a 2 dl vízzel, bele egy citrom kifacsart leve és ázott úgy 4-5 órát, ez jó lett volna ha egy egész éjszakát ázik 🙂 Az 50 dkg nád cukor, fél liter vízzel szirupot főztem és amikor már megfelelő volt az állaga beleszűrtem az ibolya levét, felforraltam és üvegbe töltöttem.

Ibolya szörp: fentiek szerint készült, de nem fél liter, hanem két liter vízzel. Ezt forrón üvegbe raktam és kidunsztoltam.

Ibolya szirup és ibolya szörpA szörp mellé készült ibolyás jégkocka is, amit egyszerűen a jégkockatartóba egy-egy virágot dobtam a vízbe és kifagyasztottam. Amikor a jégkocka elkészült, átraktam őket egy zacskóba, így bármikor ki tudok venni egy-egy szemet.
Azt hiszem egy nyár esti partin egy száraz martinibe dobva kellő hatása lesz a vendégekre 🙂

Ibolya szirup és ibolya szörp

Pin It

Vélemény, hozzászólás?