Szinte leghamarabb szedhető szabadföldi tavaszi zöld a sóska. Ha ügyesen készítjük, sok-sok friss vitaminhoz jutunk általa, amire tavasszal igencsak ki van éhezve a szervezetünk. Nálam az elsődleges szempont, hogy végre egy kis friss zöld 🙂
Ez a keserűfűfélék családjába tartozó levélzöld növény bizony nem mindenki kedvence. pedig sok rétűen fel lehet használni, akár a spenótot, csak a savanykás ízvilágával kell ügyesen bánni. Ez a recept nagyim féle sóska főzelék, Ő mindig így készítette, így szerettette meg velem. Természetesen sokféle képen és egészségesebben is készíthető (cukor helyett akár egy pici mézzel, vagy egyáltalán nem édesítve), de most pontosan erre a régi ízre vágytam.
Hozzávalók: 50 dkg sóska levél, 175 gr tejföl (egy kis doboz), 1 evőkanál liszt, 1,5 dl víz, 1 evőkanál cukor, olaj
Tálaláshoz főtt krumpli, tükörtojás
A kb fél deci olajjal és a liszttel egy világos rántást készítek, erre rádobom a levél erektől megtisztított sóskát, és rászórom a cukrot. Kissé megfonnyasztom, majd felöntöm a vízzel elkevert tejföllel és összeforralom. amikor forr, elzárom a tűzhelyet, botmixerrel turmixolom és készen is van. Én, ahogy Nagyim, főtt krumplival és tükörtojással tálalom.