Temesvári pulykatokány

Temesvári pulykatokány

A tavaszi friss ízek mellett, május – júniusban gyors ütemben próbálom a fagyasztót is leüríteni, hiszen kell a hely a friss zöldségnek. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Párom szülei vidéken élnek, és kiskertjükből nekünk is jut mindig egy kis friss zöldség…

Az idén persze csak reménykedni tudunk, hogy nem visz el mindent a víz… A kert egyik része bizony olyan területen van, amit ha nagy áradás lesz veszélyeztet a víz. Sokszor elgondolkodtat a földművelő ember kiszolgáltatottsága, de ezt majd máskor osztom meg Veletek. Most bizakodom, hogy marad valami a kertben…

De a tavaly eltett zöldséget, akkor is illik már elfogyasztani, a végtelenségig nem lehet tárolni. Biztos ismeritek azt a bizonyos “hűtő ízt”, ami a sokáig hűtőben, fagyasztóban tárolt étel sajátossága és szerintem ehetetlenné teszi az ételt. Nos, részben ezért is igyekszem nem túl sokáig tárolni a zöldségeket a fagyasztóban és és ilyenkor a friss zöldeket váltogatva az eltett zöldséggel kerülnek különböző fogások az asztalra.
A temesvári tokányt igazából temesvári szeletként ismertem meg anno, mivel nagy zöldbab rajongó vagyok, így rögtön kedvencek közé került nálunk.

Elkészítésében most egy picit csaltam, mert nem csíkokra (ami a tokány ismérve) vágott pulykahúsból, hanem kockázott pulykacombból készült, de ez az ízén nem változtat, remek és gyors ebéd vagy vacsora.
Temesvári pulykatokány
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykacomb, 40 dkg zöldbab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál keményítő (vagy 2 evőkanál liszt), 2 evőkanál pirospaprika, só, bors

A szalonnát felkockáztam, a húst csíkokra vágtam (volna, ha nem kockára vágva fagyasztom le 🙂 ), a zöldbab kb. centis darabokra vágva került a fagyasztóba, így azzal nem sok doglom volt.A hagymát, fokhagymát szintén apróra vágtam, a paradicsomot, paprikát ízlés szerinti darabokra, én szeretem azt is jó apróra, hogy szinte teljesen észrevehetetlenné főjön a szaftban. Nagyjából ennyi előkészületet igényel az étel.
A szalonna zsírját kiolvasztottam, erre került a hagyma, fokhagyma és fedő alatt hagytam párolódni. Amikor puhára párolódott a hagyma, hozzáadtam a paprikát, paradicsomot, visszatettem a fedőt és alacsony hőfokon hagytam hogy elkészüljön tulajdonképpen egy pörkölt alap. Rászórtam a pirospaprikát, alaposan összeforgattam és ment rá a hús, majd annyi víz, ami bőven ellepte, sóztam, borsoztam és majdnem puhára főztem a húst. A zöldbabot fagyosan tettem az ételhez, amikor a hús már majdnem jó volt, így nagyjából egyszerre puhult meg minden. Ekkor már csak a keményítővel kikevert tejfölt adtam hozzá, megvártam míg újra felforr és már kész is.

Temesvári pulykatokányÉn petrezselymes rizzsel tálaltam, de nokedlivel, esetleg tésztával is kínálható.

Temesvári pulykatokány

Pin It

Vélemény, hozzászólás?