Kenyérlángos, langalló vagy töki pompos

Kenyérlángos, langalló vagy töki pompos

Tegnap este meleg ide vagy oda be kellett, hogy gyújtsam a sütőt, nem volt kenyerünk…
Aztán gondoltam egy merészet, ha már kenyeret sütök, akkor gyorsan megoldom a vacsora és mai reggeli kérdést is, hiszen amíg a kenyér sül ebben a melegben meg kel a langalló tésztája, így egy sütéssel végzek mindennel.

Nagy kedvencünk ez a különböző nevekkel illetett egyszerű és csodálatosan finom étek, amit ugye van aki kenyérlángosként, van aki langallóként, megint mások töki pomposként ismernek. Régebben szinte csak ezért jártam karácsonyi vásárokba, hogy ilyet ehessek és bevallom a kemencére is leginkább a langalló miatt vágyakozom 🙂 Persze jó lenne abban sütni kenyeret, meg liba combot, de ez még egy darabig vágy tárgya marad, addig megteszi a sütőben készült változat is 🙂 Egy baja van, gyorsabban fogy, mint ahogy készül 🙂

Kenyérlángos, langalló vagy töki pomposA tészta receptje stílszerűen egy kemencés oldalról való, nekem nagyon bevált, egy gáztepsire az itt megadott mennyiség felét szoktam készíteni, a feltét már egy cseppet a saját ízlésünknek megfelelően változott, de aki szereti a fokhagymát, az megérti a változtatást 🙂

Hozzávalók: 1/2 kg félfehér kenyérliszt (Bl 112), 15 g friss élesztő, 1 csipet cukor, 1 kávéskanál só, 2,5 dl víz

A tetejére: 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2-3 db lila hagyma, 20 dkg sajt (trappista), 2 gerezd fokhagyma, 300 ml tejföl

Az élesztőt kb 1 dl langyos vízben a csipet cukor segítségével felfuttattam, ezalatt a lisztet egy tálba szitáltam, elkevertem a sóval és a közepébe egy mélyedést túrtam az öklömmel, ide került a felfutott élesztő. Aztán hozzáadtam a maradék vizet és addig dagasztottam a tésztát, amíg egy nem ragadós, lágy, de formázható gombóc lett. Tudjátok én szeretek kézzel (és szívvel) dagasztani, de természetesen ez a művelet dagasztó géppel vagy a kenyérsütő dagasztó funkcióján is elvégezhető…
Nagyjából 35 perc alatt duplájára kelt a tészta, ekkor a tepsibe formáztam és hagytam újabb 5-10 percet pihenni. Azért írom, hogy formáztam, mert én kézzel nyújtom a tepsibe, nem lesz olyan egyenletes, mint a sodrófával nyújtott tészta, de én így szeretem 🙂 220 fokra előmelegített sütő aljába egy erre a célra használt tepsibe 0,5 dl vizet öntök és beteszem a sütő aljába, aztán betolom a tésztát, úgy bő 5 percre, hogy picit elősüljön. Ezalatt belereszeltem a tejfölbe a fokhagymát, felkarikáztam a lila hagymát, és kockáztam a szalonnát.

Az elősütött tészta tetejét alaposan megkentem a tejföllel, rászórtam a hagymát, szalonnát és ráreszeltem a sajtot. Kb 35 perc alatt sül készre.

Kenyérlángos, langalló vagy töki pomposFriss zöldségeket, ízlés szerint egy kis plusz tejfölt is kínálhatunk hozzá, de önmagában is nagyon finom!

Kenyérlángos, langalló vagy töki pompos

Pin It

Vélemény, hozzászólás?