Joghurttorta, karamellizált sárgabarackkal

joghurttorta

Nagyon sokszor készült nálunk joghurttorta, de az idei nyáron ez az első. Szeretem, mert krémes, pikáns és remekül hűsít. Nem véletlen, hogy ebben a nagy melegben eszembe jutott 🙂

Azt nem mondhatnám, hogy azért jutott eszembe ez a torta, mert a nagy melegben nem akartam bekapcsolni a sütőt, hiszen dolgozott az rendesen a hétvégén… De foglalt volt, mivel készült a sárgabarack lekvárból egy újabb adag. Valamint mindenképpen valami hűsítő, krémes finomságra vágytam.
Először valamilyen joghurtos pohárkrémben gondolkodtam, de a hűtő jelentős részét egy méretes dinnye fele foglalja el, így ezt is figyelemebe kellett vennem 🙂 Ekkor jutott eszembe a tavalyi és az azt megelőző évek slágere, a joghurttorta, ami mindig az aktuális gyümölccsel készül nálunk. Most éppen karamellizált sárgabarackkal.
Nem egy fotogén sütemény, leginkább, mert megvágták, mielőtt egyben sikerült volna lefotóznom, no de most érjétek be ezekkel a képekkel, a többit pedig egy következő alkalommal, ígérem, nem kell egy évet várni rá 🙂

Joghurttorta, karamellizált sárgabarackkal Hozzávalók: 900 gr natúr joghurt, 8 cl langyos víz, 20 gr zselatin por, 2 evőkanál barack lekvár (vagy pürésített sárgabarack, de akkor a cukor mennyiséget picit növelni kell), 2 evőkanál nádcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 15 dkg (mag nélkül mérve) sárgabarack, + 2 evőkanál nádcukor a karamellizásához.

A barackkal kezdem, felkockáztam, néhány karikát is vágtam belőle, a tetejére és a 2 evőkanál nádcukron egy serpenyőben világosra karamellizáltam a barackot a cukorral. Ezt félre tettem és összeállítottam a joghurtos masszát. A langyos vízben feloldottam a zselatint és a keverőtálba borítottam, majd hozzáadtam a szoba hőmérsékletű joghurtot és a cukrokat és habverővel alaposan összedolgoztam az egészet.

A barackból kiválogattam a néhány karikát, ami a tetejére kerül és ezeket beletettem a szilikon forma aljába, mert ez most a kiborítós módszerrel készült 🙂 Lehet kapcsos formában is készíteni, ekkor értelemszerűen félre tesszük a “dekor barackot” és a tetejére tesszük 🙂 A kockára vágott barackokat a a cukorral együtt beletesszük a joghurtba és kanállal elkeverjük benne. Utána az egészet a formába borítjuk és legalább 4-5 órára, de legjobb egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha lehűlt kiborítjuk és tálaljuk 🙂

Pikáns, hűsítő finomság lesz a munkánk jutalma 🙂

joghurttortaJoghurttorta, karamellizált sárgabarackkal

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?