Majonézes burgonya

majonézes krumpli

Nálunk a karácsonyi menü elengedhetetlen része. Ez azért is érdekes, hogy így alakult, mert év közben viszont nagyon ritkán készül, ellentétben az egyéb majonézes salátákkal…

Tulajdonképp annyira egyszerű, hogy joggal kérdezhetnétek, miért is teszem fel a receptet, de több oka is van. Részben azért, mert megmutatom, nálunk hogyan készül, másrészt azért, mert bár nagyon gyorsan elkészíthető a bolti majonézből, de nagyjából +5 perc ráfordítással elkészíthető a házi majonéz öntet, ami garantáltan egészségesebb és finomabb!

majonézes krumplisalátaHozzávalók:
Majonéz öntet: tojássárga 2 db, olaj 0,3 l, mustár 0,05 kg, tejföl 0,15 l, só 0,02 kg, citrom 1 db, törött bors 0,005 kg (forrás: Ételkészítési ismeretek, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt., Budapest, 1994)
1 kg főtt burgonya, 30 dkg lila hagyma

A tojássárgáját edénybe tesszük, kikeverjük a mustárral, és az olajat lassan csepegtetve adagoljuk hozzá, miközben a robotgép legalacsonyabb fordulatán keverjük folyamatosan. Az így kapott majonézhez adagoljuk a többi hozzávalót, fenti mennyiség 10 adag salátára elég. Felhasználásig hűtőbe teszem az öntetet.
A burgonyát megfőzőm, de figyelek, hogy ne főzzem szét! A legjobb hozzá a kifli/saláta burgonya, ezt szépen lehet karikázni, ha megfőtt, nekem most nem volt, így a megfőtt burgonyát kockákra vágtam. A lila hagymát megpucoltam és félbevágva vékony csíkokra szeleteltem.
A burgonyát és a hagymát beleforgatom az öntetbe és legalább egy órát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.

majonézes krumplisaláta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?