
Azonkívül, hogy több 10 kg sárgabarackból készült az idén lekvár, hagyományos módon, nálam sütőben sütve (részletek itt), valamint ennek nyírfacukros változata, egy kicsit játszottam és elkalandoztam az ízek világában…
A barackkal kapcsolatosan most a Szeretetre hangoltan blog írójától kaptam inspirációt, itt olvastam a rozmaringos sárgabarack lekvárról, aminek ízvilága nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Innen már csak egy lépés volt, ha rozmaringgal finom, akkor a zsályát is be kell vetnem…
Hogy mihez fogjuk enni még nem tudom, de önállóan csemegének valóban fantasztikus ízvilág mindkettő 🙂
Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 0,5 kg cukor, 2 evőkanál rozmaringlevél, 1 citrom leve
A sárgabarackot megtisztítottam és nem daraboltam, hanem lusta asszony módjára a kezemmel megtörtem. Hozzáadtam a cukrot és elkezdtem főzni. Amikor már kezdett elfőni a leve, és elérte a megfelelő állagot, beleszórtam a friss zsályát és belefacsartam a citrom levét. A zsályának csak a friss csúcshajtásait szedtem le, és bontottam levélkékre. Hagytam hogy “rottyanjon” még egyet aztán már ment is a tisztára mosott üvegekbe, onnan a száraz dunsztba.
A zsályás változat a fentihez hasonlóan készült, csak apró zsálya levelek kerültek a lekvárba egy kis csokor citromfű kíséretében. Sajnos ezt nem sikerült még lefotóznom, mert az üvegből kimaradt kis tányérnyi dzsem, amit a fotózásra szántam a Párom pocakjában landolt, legnagyobb megelégedésére 🙂