Amolyan kicsit ünnepi, kicsit ráérős hosszú hétvégére való édesség, bár nekünk annyira ízlett, hogy tartok tőle nem fogjuk kivárni a következő több napos ünnepet, amíg tart a körte bizony készülni fog még belőle…
Nálam így néz ki a “sütizhetnék”, hogy sütni kéne valami finomat 🙂 No persze elsőre nem mindig jön össze, amit én elgondolok, de azért van hogy sikerül 🙂 Párom látta az elszántságomat, meg is kérdezte, hogy: Megint sütimenésed van? 🙂 Hát persze… Mert egy hétig nem voltunk itthon, más konyhájában illetve a nyaraló helyen meg mégsem állhattam neki sütni 🙂 Bár a nyaralóhelyen azért egy palacsinta tésztát csak bekevertem! Úgy általánosságban mindenki örömére 🙂
Egyébként az egészről azok a fránya illatos körték tehetnek, amiket még bő egy héttel ezelőtt vettem és itthon felejtettem a hűtőben. Nagyon szomorú lettem volna, ha elromlik… és ha már körte akkor karamell, ha karamell, akkor egy kis mandula, esetleg valami linzer tészta… hát valahogy így okoskodtam, és ennek a “sütimenésnek” lett a végeredménye ez a karamellás körte rózsa. Édes bűnbeesés… De tényleg! mert ez a recept bizony nem diétás, ebben benne van sok cukor, jó zsíros házi tej, és édes, mint a méz, vagyis mint a karamell 🙂
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 dkg nád cukor, 1 tojás, csipet só
A krémhez: 2,5 dl magas zsírtartalmú (legjobb a házi) tej vagy esetleg sűrített tej, 20 dkg nád cukor, + 0,5 dl tej, 1 púpos evőkanál liszt és 1 evőkanál keményítő + idő és türelem :)Kb 80 dkg körte (egészben mérve), 3 evőkanálnyi nádcukor, 5 dkg mandula
A tésztával érdemes kezdeni, mert azt 1-2 órára hűtőbe kell rakni, de akár egy éjszakára is. A hozzávalókat alaposan összegyúrtam, és fóliába csomagolva beraktam a hűtőbe. Ebből az adagból nekem 12 db rózsám lett a 12 cm átmérőjű mini pite formáimban sütve. Ha valakinek ez egyszerre sok, ezt a tésztát le is lehet fagyasztani és bármikor elővenni egy következő adaghoz, vagy esetleg egy másik töltelékhez 🙂
A krémhez a tejet és a cukrot elkevertem és egy kis lábasban először nagy hőfokon kezdtem főzni, mintha tejkaramellát akarnék csinálni. amikor elkezdett a színe megváltozni, akkor lejjebb vettem a hőt alatta és szép csendben hagytam fődögéni, úgy jó fél órát, időnként megkeverve. Kicsit sűrűsödött, szép színe lett ennyi idő alatt, ekkor elkevertem a fél deci tejjel a lisztet és a keményítőt, mertem rá két kanálnyit a forró karamellből és kevergetve a krém kezdeményt beleöntöttem a sűrítő anyagot. Úgy öt percig hagytam még csendesen forrni, aztán elzártam alatta tűzhelyt és hagytam kihűlni.
A körtéket megpucoltam, kicsumáztam és vékony szeletekre vágtam, majd egy serpenyőben a 3 kanál cukorral saját levében megpároltam, épp addig, míg elkezdtek karamellizálódni.
A mandula szeleteket száraz serpenyőben megpirítottam.
Ez volt az előjáték 🙂 Innen nincs már sok hátra, csak a tésztát kell kb 3 mm vastagságúra nyújtani és kibélelni vele a formákat:
A tésztára egyenletes vékony mandula réteget helyeztem, majd rákanalaztam a karamell krémet:
És szép sorban, rózsa alakban elkezdtem belerakni a krémbe a körte szeleteket. Így nézett ki sütés előtt:
180 fokos előmelegített sütőben nekem 45 percig sült. Ekkor ítéltem késznek a kinézete alapján 🙂
Bár nem egy összecsapom sütemény, de bármikor nekiállok újra, mert majdnem tovább tart leírni, mint ténylegesen megcsinálni 🙂 És a végeredmény? Illatos, omlós, ropogós és nagyon krémes, nagyon édes csábítás…