Pizzát lehet sütni a boltban kapható félkész lapból is… de miért tennénk, ha van egy jó tészta receptünk 🙂
Hozzávalók – 4 db 30 cm-es pizzához, vagy két nagy tepsihez, ki milyen formában szereti: 1 kg liszt, 1,5 dl olaj, 1 dl víz, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 g élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanálnyi orgeánó (elhagyható)
A lisztet a tálba szitálom, elkeverem a sóval, oregánóval, majd egy mélyedést túrok bele az öklömmel és ide morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és a langyos tejet ráöntöm. Konyharuhával letakarom és hagyom éledezni az élesztőt, úgy 10 percig. Amikor elkezd habosodni az élesztő, hozzáadom a vizet és az olajat és dagasztógéppel alaposan kidolgozom a tésztát. Amikor a tészta kész négy egyforma cipót formálok belőle és letakarva 40 percig pihenni hagyom.
Ha szeretnék eltenni belőle a hűtőbe, akkor folpackba csomagolva még kelesztés előtt beteszek egy vagy két cipót a hűtőbe, 2-3 napig gond nélkül felhasználható, hűtőből kivéve átgyúrom, és meleg helyen hagyom fél órát ébredezni. ezután használom.