Guba karácsonyfa

mákos guba, diós guba

Tavaly karácsonyra készült az Imrei pékségnek, fantasztikus “úttörő kifli”-jükből ez a karácsonyi meglepetés. A szabályos fenyőfa rajzolattól kissé eltér, de finom és kedves színfoltja lehet az ünnepi asztalnak.

Hozzávalók: 9 db kifli, 20 dkg darált mák, 5 dkg darált dió, 15 dkg cukor, ½ liter tej, 3 tojás fehérje

Elkészítés: A kifliket felkarikázzuk, 6-ot egy nagy tálba, 3-at egy kisebbe, közben a tejet felforraljuk. A felkarikázott kiflire arányosan elosztjuk a cukrot (10 dkg a nagy tálba, 5 dkg a kisebbe), majd a felforralt tejjel leöntjük, szintén arányosan. Alaposan összeforgatjuk, majd rászórjuk a nagy tálra a mákot, a kisebbre a diót,  ezzel is alaposan összeforgatjuk.

Guba karácsonyfaHogy a tejet alaposan beszívja a kifli, állni hagyjuk kicsit, addig elkészítjük a formát. Alufóliából letépünk egy kb. 40 cm hosszú darabot és a hosszanti irányában félbetépjük, majd a kapott darabokból a hosszanti oldaluk mentén kb 3cm magas csíkot hajtunk. Ezekkel a csíkokkal adjuk meg a karácsonyfa kontúrját a sütőpapírral bélelt tepsin. Amikor kész a formánk, felverjük a tojáshabot, szintén arányosan elosztjuk és beleforgatjuk a kiflikbe.
Érdemes először a diós gubából kirakni a fa törzsét, majd a mákosból a fát.

mákos guba, diós gubaJó tömören rakjuk a gubát, a széleket kézzel igazítsuk ki. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sül. Ha nem dekoráljuk, akkor távolítsuk el a fóliát és csúsztassuk le a sütőpapírról.
Ha dekorálni szeretnénk, akkor borítsuk át tálcára vagy deszkára, húzzuk le a sütőpapírt róla, utána távolítsuk el a fóliát.
Én egy csillaggyümölcsből vágtam csillagot a tetejére és gránátalma magokból készült a gyöngysor….

mákos guba, diós guba

Pin It

Vélemény, hozzászólás?