Hagymás zsemlepuding

Hagymás zsemlepuding

Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk sokszor marad zsemle vagy kenyér, amit már nem eszünk meg. Gyerekként megtanultam és azóta is tartom magam hozzá, hogy kenyeret ki nem dobunk!

Persze gyerekkoromban ott voltak az állatok, gyűjtögettük is még a szomszédoktól is a pesti panelban a száraz kenyeret és vittük hétvégente a nagyszülőkhöz, malac vacsorának 🙂 Mostanában kevesebb maradék van, ami pedig van, azt igyekszem hasznosítani. Például, így, mint ebben a receptben, amit a szikkadt rozsos zsemle ihletet még tavaly. Akkor meg is osztottuk az Imrei pékség oldalán, hiszen ez pont az ő zsemléjükből készült, most pedig megosztom Veletek is, mert gyors és akár húsmentes vacsora vagy akár egy kiadós reggeli hétvégére 🙂

Nagyjából a kenyérpuding alapján készül, csak most sós változatban, ez nagyjából egy 2 személyes adag.

Hozzávalók: 3 db rozsos zsemle, 2 db lila hagyma, 3 dl tej, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, zsiradék a sütőtál kikenéséhez, 1 ek nádcukor, 1 mk só, pici bors, oregánó

A hagymákat karikára vágjuk, és elrendezzük a kizsírozott tűzálló tál alján, megszórjuk 1 csapott evőkanálnyi cukorral.

Hagymás zsemlepudingA zsemléket felkarikázzuk és az első sort elrendezzük a tálban, majd meglocsoljuk a tojásokkal elkevert, fűszerezett tejjel, ezt a reszelt sajt felével beborítjuk.

Hagymás zsemlepudingA következő réteg megint a karikára vágott zsemle, tojásos tej, sajt, végül a zsemleszeletekkel beborítjuk és a maradék tejjel meglocsoljuk.
180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kivettük picit hagyjuk hűlni, majd késsel a széleit elválasztjuk az oldalától és tálra borítva tálaljuk

Hagymás zsemlepudingTermészetesen készülhet kenyérből vagy másfajta zsemléből is, valamint sonkával, baconnal is lehet rétegezni…

Pin It

Vélemény, hozzászólás?