Croissant gyorsan, egyszerűen

gyors croissant

Napsütéses vasárnap reggelünk van, friss, de szép idővel köszöntött be Advent első vasárnapja. Remélem, hogy sokaknak ez az időszak időt enged kicsit megpihenni, lélekben készülni az ünnepre…

Bár csodálatosan süt a nap odakinn, de már duruzsol a fűtés a lakásban, jólesik ezen a vasárnapon kicsit tovább nyújtózni az ágyban vagy épp egy picit későbbre halasztani a reggelit és ezzel a csodás croissant-tal visszabújni a takaró melegébe és langyosan elmajszolni.

gyors corissant Áginál bukkantam erre tényleg relatív gyorsan elkészíthető croissant receptre, amiből nem utolsó sorban nyugodtan tehetünk nyersen a hűtőbe és akár uzsonnára vagy másnapra süthetünk belőle egy újabb friss adagot.

Hozzávalók: 1 csésze langyos tej (200 g), 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított), 50 dkg finomliszt, 1 dl olaj, 2 db tojás
125 g hideg vaj, 1 db tojás a lekenéshez

A tálba szitált liszt közepébe beleöntöttem a langyos, cukros tejet, hozzáadtam az élesztőt és vártam 10 percet, hogy az élesztő életre keljen.
Ezután adtam hozzá a sót, az olajat és a tojást, és alaposan összedolgoztam a tésztát. Amikor már elvált az edény falától, kiborítottam, áthajtogattam kicsit és kelesztőtálba rakva letakartam és duplájára kelesztettem.

gyors croissantEz 20-25 perc alatt megtörtént, ekkor 8 részre osztottam a tésztát és cipőkat formáltam belőle.

gyors croissantA cipók is pihentek nagyjából 20 percet, ami után fogtam az első cipót és kézzel egy kb 15 cm átmérőjű körré lapogattam. Erre daraboltam a vaj 1/7-et részét. Jött a következő cipó, rá a vaj és ez így folytatódott, míg a cipók és a vaj is el nem fogyott. Egy kicsit összenyomkodtam a tészta tornyot, épp csak annyira, hogy jól összetapadjon.

gyors croissantVisszatettem a vajas tornyocskát a kelesztőtálba és letakarva újra 10 percig pihent.Utána kiborítottam egy enyhén lisztezett felületre és bő 50 cm átmérőjü kört nyújtottam belőle. A kört 16 cikkre vágtam.gyors croissantKívülről befele haladva tekertem fel a cikkeket, így megkaptam a végleges croissant formát. Sütőpapírral leterített sütőlemezre raktam őket, majd megkentem a tojással és ekkor gyújtottam be a sütőt, így míg az 180 fokra melegedett a tészta ismét pihent kicsit.
180 fokon (légkeverés nélkül) kb 20 perc alatt sültek szépre.

gyors croissantNéhány darabot lecsaltam, ezt tányérra tettem és folpackkal letakarva betettem a hűtőbe másnapra, mert kíváncsi voltam, milyen lesz így.

gyors croissantA hűtős változatnál sütés előtt egy fél órával vettem ki a hűtőből, meleg helyre tettem, hogy felébredjen a tészta és úgy sütöttem, mint az első adagot.

Kívül roppanós burok, belül foszlós lágy tészta… mennyei!

gyors croissantgyors croissant

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?