Napsütéses vasárnap reggelünk van, friss, de szép idővel köszöntött be Advent első vasárnapja. Remélem, hogy sokaknak ez az időszak időt enged kicsit megpihenni, lélekben készülni az ünnepre…
Bár csodálatosan süt a nap odakinn, de már duruzsol a fűtés a lakásban, jólesik ezen a vasárnapon kicsit tovább nyújtózni az ágyban vagy épp egy picit későbbre halasztani a reggelit és ezzel a csodás croissant-tal visszabújni a takaró melegébe és langyosan elmajszolni.
Áginál bukkantam erre tényleg relatív gyorsan elkészíthető croissant receptre, amiből nem utolsó sorban nyugodtan tehetünk nyersen a hűtőbe és akár uzsonnára vagy másnapra süthetünk belőle egy újabb friss adagot.
Hozzávalók: 1 csésze langyos tej (200 g), 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított), 50 dkg finomliszt, 1 dl olaj, 2 db tojás
125 g hideg vaj, 1 db tojás a lekenéshez
A tálba szitált liszt közepébe beleöntöttem a langyos, cukros tejet, hozzáadtam az élesztőt és vártam 10 percet, hogy az élesztő életre keljen.
Ezután adtam hozzá a sót, az olajat és a tojást, és alaposan összedolgoztam a tésztát. Amikor már elvált az edény falától, kiborítottam, áthajtogattam kicsit és kelesztőtálba rakva letakartam és duplájára kelesztettem.
Ez 20-25 perc alatt megtörtént, ekkor 8 részre osztottam a tésztát és cipőkat formáltam belőle.
A cipók is pihentek nagyjából 20 percet, ami után fogtam az első cipót és kézzel egy kb 15 cm átmérőjű körré lapogattam. Erre daraboltam a vaj 1/7-et részét. Jött a következő cipó, rá a vaj és ez így folytatódott, míg a cipók és a vaj is el nem fogyott. Egy kicsit összenyomkodtam a tészta tornyot, épp csak annyira, hogy jól összetapadjon.
Visszatettem a vajas tornyocskát a kelesztőtálba és letakarva újra 10 percig pihent.Utána kiborítottam egy enyhén lisztezett felületre és bő 50 cm átmérőjü kört nyújtottam belőle. A kört 16 cikkre vágtam.Kívülről befele haladva tekertem fel a cikkeket, így megkaptam a végleges croissant formát. Sütőpapírral leterített sütőlemezre raktam őket, majd megkentem a tojással és ekkor gyújtottam be a sütőt, így míg az 180 fokra melegedett a tészta ismét pihent kicsit.
180 fokon (légkeverés nélkül) kb 20 perc alatt sültek szépre.
Néhány darabot lecsaltam, ezt tányérra tettem és folpackkal letakarva betettem a hűtőbe másnapra, mert kíváncsi voltam, milyen lesz így.
A hűtős változatnál sütés előtt egy fél órával vettem ki a hűtőből, meleg helyre tettem, hogy felébredjen a tészta és úgy sütöttem, mint az első adagot.
Kívül roppanós burok, belül foszlós lágy tészta… mennyei!