Mozart torta

Mozart torta és csoki lepke

Édsanya 70. születésnapjára készült ez a torta, hosszas fejtörés után, hiszen csak egy dologban voltam biztos, marcipánnak kell a tortában lennie…

Tényleg sok fejtörést okozott, hogy milyen tortát készítsek, én nem tudok szépen burkolni marcipánnal, így a különlegesebb forma torták nálam bizony nem szerepelnek, nagy kedvence nincs, ráadásul a cukrára is figyelni kell. Egy dolog volt biztos, marcipán kell a tortába, mert azt nagyon szereti 🙂 Végül Juci volt a segítségemre a mozart torta ötletével, melyet anno Ő is elkészített, így ez alapján készült az én tortám. Nem lett diabetikus torta, ezt a marcipán és nutella kizárja, de apróbb módosításokkal azért egy kicsit csökkentett energia tartalommal bír. Az viszont biztos, hogy különleges és nagyon finom torta!

Mozart torta és csoki lepkékAz idén zöld születésnapok vannak nálunk bár semmi tudatos nincs benne, de Párom focipálya tortája után, Édsanya tortája is zöld lett 🙂

Hozzávalók:
Piskóta (23 cm-es tortaformámhoz): 6 tojás, 3 evőkanál rizsliszt, 3 evőkanál mogyoró liszt (ez házi gyártmány, finomra darált magőrlemény), 5 evőkanál nyírfacukor
Krém: 6 tojás, 20 dkg nyírfacukor, 1 mokkáskanál vaníliakivonat, 3 evőkanál keményítő, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 1,5 flakon zöld színű mandulaaroma
20 dkg marcipán massza, kb. 0,5 üveg nutella
Díszítés:
A csoki lepkékhez: 10 dkg fehér csoki
Mozart golyók

A piskótához szétválasztom a tojásokat, kemény habbá verem a fehérjét, majd 6 evőkanál nyírfacukort adok hozzá, kanalanként adagolva, folyamatosan keverve. Utána jöhet a liszt és mogyoró liszt keveréke, ugyanezzel a módszerrel, végül egyesével a tojások sárgája. Előmelegített sütőben 180 fokon kivajazott lisztezett formában megsütöm.
Mivel nincs benne sütőpor és a mogyoró kicsit lehúzza, nem lesz olyan magas a torta, így kihűlés után én csak kettévágtam.
Közben megfőztem a krémet. Az egész tojásokat elkevertem a nyírfacukorral, hozzáadtam a vanília kivonatot, keményítőt, beleöntöttem a mandulaaromát, és felöntöttem a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítettem. A kihűlt krémet habosra kevertem a vajjal és betettem a hűtőbe egy fél órára.

A torta alját megkentem nutellával

Mozart torta és csoki lepkékés a porcukorral kissé átgyúrt marcipán massza felét rányújtottam, ezzel borítottam

Mozart torta és csoki lepkékA tetejének a belső felével ugyanígy jártam el. Aztán a krémmel megpakoltam az alsó felét és ráborítottam a tetejét, majd bevontam az egész tortát a krémmel.

Régi vágyam volt a csoki lepke készítés. Nagyon tetszenek ezek a helyes kis pillangók és amilyen mutatósak, pici türelemmel ugyanolyan egyszerűen el is készíthetők. Tanulmányoztam TücsökBogár-nál a pillangós cupcake készítését, aztán jó szokásom szerint mentem a kis fejem után 🙂
Kerestem egy pillangó képet, amit méretre igazítottam, majd kinyomtattam sablonnak (rajzokvilaga.hu oldalon sok szép rajz között pillangók is vannak 🙂 ), sütőpapírt raktam rá és felolvasztottam a fehér csokit. Nyomózsákból vagy -ceruzából remekül megrajzolható vele a tetszőleges forma.

csoki lepkeÉn csak a körvonalait rajzoltam meg a szárnyaknak, aztán félre tettem megszáradni. Amikor a szárnyak már leváltak a papírról, akkor a sütőpapírt hosszában félbehajtottam, a hajtás mentén visszaraktam a szárnyakat és megrajzoltam a csokival a testét is. Itt figyelni kell, hogy a szárnyak tapadjanak a testhez.

csoki lepkeA hajtás él segíti, hogy ne lapos csoki pillangók készüljenek. Egy éjszakára hűvös helyre tettem őket.
A torta díszítésénél a maradék krémből a mozart golyók tetejére nyomtam egy-egy pici pöttyöt, erre ültettem a csoki lepkéket.

Mozart torta és csoki lepkeSzerintem a torta színéhez nagyon jó ötlet volt a csoki lepke, olyan derűs, kedves lett tőle. Ráadásul az én 70. születésnapját ünneplő Édsanyám is nagyon örült neki! 🙂

mozart torta és csoki lepkeBár ez a torta születésnapra készült, de színei és gazdag ízvilága miatt a karácsonyi asztalra is jó szívvel ajánlom!

Pin It

Vélemény, hozzászólás?