Egy kora novemberi napon készült ez a babgulyás, s mivel ma ismét babgulyás rotyog a tűzhelyen, eszembe jutott, hogy ezt nem osztottam meg Veletek. Pótlom ezt a hiányosságot, mert kétségkívül bográcsban a legfinomabb, de a tűzhelyen készítve is remek hétvégi étek…
Bográcsolásnál nálunk az a szabály, hogy nincs szabály 🙂 általában aki arra jár, az kever vagy ráz rajta egyet, kóstol, majd egy kis ezt vagy azt, biztosan beletesz 🙂 Ezért a recept alap, ne kiabáljon rám senki kígyót, békát (azok talán nincsenek benne), mi így csináljuk 🙂
Viszont van egy megfizethetetlen lelkes segítőnk, aki csak komoly kerítés melletti “ugatnivaló” hatására hajlandó elhagyni a bogrács melletti őrhelyét, különben lelkesen őrzi, mind a kikészített hozzávalókat, mind a rotyogó bográcsot:
Közben pedig járnak a gondolatai:
Szóval nézzük, nagyjából mi kerül a bográcsba:
Nagy szemű szárazbab, amit én csak akkor áztatok be, amikor elkezdünk főzni. Ekkor az áztató vízbe kerül egy kis szódabikarbóna, így a bográcsban készülő babnak szerintem bőven elég az a kb. 1 óra áztatási idő.
Mint a képen látható, halfőző bográcsban készült, mivel a gulyás bográcsunkat valaki kölcsönkérte, majd elfelejtette visszaadni, de ez igazán az ízeken szerintem nem változtat 🙂 A bográcsban az alábbi hozzávalókból, úgy 8 személyre való (persze éhségmérőt nem használtam) lakoma készült.
Hozzávalók: 1 kg marhanyak, 1/2 kg száraz tarkabab, 3 nagy fej hagyma, 1 fej fokhagyma, 60 dkg sárgarépa, 40 dkg gyökér, 1 kisebb fej zeller, só, szemes bors, fűszerpaprika, 2-3 chili, 2 db paradicsom, 2 db zöld paprika és jártában-keltében párom bele csempészett egy 30 dkg-os füstölt sonka darabot, zsír, házi vegeta
A felaprított hagymát a zsiradékon megdinszteltük, majd a kockára vágott húst rádobtuk, átforgattuk, és piros paprikával megszórtuk. Jól összeráztuk és felöntöttük annyi vízzel, amennyi ellepte. Ekkor következett a csempész akció, míg én bementem a paprikáért, paradicsomért, fokhagymáért, addig az én drágaságom előbányászott egy darab füstölt sonkát és belecsempészte a bográcsba 🙂 A paprikát, chilit, paradicsomot, sőt a fokhagymát is mi egészben szoktuk a bográcsba rakni, így fő bele.
Addig főzzük, amíg a hús már félig puha, ekkor hozzákerül a bab és pótoljuk a vizet, valamint ilyenkor szoktuk sózni, borsozni, házi vegetát hozzátenni. Itt indulnak el a kóstoló járatok a bográcskörül 🙂
Aztán szép lassú tűzön fő az étek, nemcsak a mi, de a szomszédok nyálelválasztását is beindítva 🙂
Amikor a bab és hús puha, belekerül a zöldség, amivel készre főzzük a gulyásunkat.
Nincs más hátra, mint ropogós kenyérrel vagy zsömlével nekiülni és jót enni belőle!
De, majd elfelejtettem, van még egy fontos momentum: Jamie is megkapja a több órás őrszolgálatért a részét, hiszen a sonkabőre őt illeti 🙂