Tejfölös lencsefőzelék, borsos tarjával

tejfölös lencsefőzelék

Kétféle lencsefőzelék van nálunk az étlapon, az egyik Édsanya féle tejfölös változat, a másikban nincs tejföl (vagyis majd lesz ízlés szerint a tányéron), az füstölt hússal vagy vagy füstölt lével készül. Mindkettőt nagyon szeretjük, nem kizárólag az újévi menü része.

Talán a tejfölös változat készül többször, ezért is ezt hozom elsőként 🙂 No, ebben benne van az is, hogy a főzelék főzést sokszor hagyom Édsanyára, abban nagyon egyezik az ízlésünk, így rögtön készülhet egy nagyobb adag, amiből mindenki szívesen eszik.

lencsefőzelékHozzávalók: 30 dkg lencse, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál liszt, só, piros paprika, kb. 1,5 liter víz,
feltét: személyenként egy szelet tarja, só, bors

A lencsét előző este beáztatjuk, annyi vízben, hogy bőven ellepje, a vízbe szoktunk tenni egy kávés kanálnyi szódabikarbónát. A tarját picit megklopfoljuk, sózzuk és alaposan borsozzuk.

Bő vízben feltesszük a leöblített lencsét főni, bevallom sosem mértem, de annyi víz legyen, ami egy bő ujjnyival ellepi a lencsét a lábosban, sózzuk ízlés szerint. Amíg a lencse fő, apróra vágom a szalonnát és kisütöm a zsírját. A kockákat félre tesszük, tálaláskor rászórhatjuk a főzelékre vagy máshoz felhasználjuk. Amikor a lencse puha, a szalonna zsiradékon rántást készítünk 3 evőkanálnyi liszttel és a piros paprikával, ezzel sűrítjük a főzeléket. Amikor a rántás már benne van, a simára kevert tejfölt is hozzáadjuk, hagyjuk hogy felforrjon és lezárjuk alatta tűzhelyet.

Feltétnek nálunk borsos tarja készült, amit szintén előző este sóztam, borsoztam, majd amikor a főzeléket elkezdtem főzni, sütőzacskóba pakoltam és amíg a főzelék sült, a tarja is megsült saját zsírjában a sütőben.

tejfölös lencsefőzelék

Pin It

Vélemény, hozzászólás?