Parasztreggeli

parasztreggeli

Egy igazi vasárnapi reggelivel búcsúzom az év utolsó vasárnapjától 🙂 Ez egy igazi lustálkodós nap lesz, nincs koránkelés, nincs különösebb előre eltervezett munka, főzés sem lesz, mert van még ebből is, abból is egy kicsi, így ahogy elnézem 11 előtt nem lesz reggeli 🙂

Van egy másik oka is, hogy felkerül ez a recept… Hosszú éveken keresztül mindig lapult a fagyasztóban egy félkész termék, melynek neve: Parasztreggeli. Bár nevében reggeli, többször készül vacsorára, gyors vacsoraként, mint reggelire. Sokszor jól jött, egy-egy hosszúra nyúlt munkanap után, amikor már semmihez nem volt kedvem, nemhogy főzni, csak beleszórtam a zacskó tartalmának a felét a serpenyőbe, ráütöttem 1-2 tojást és pikk-pakk megvolt az egyszemélyes vacsora. De volt, amikor ez volt az ebédem, mert nem voltam ám mindig nagy konyhatündér, leginkább nem a magányosan (pontosabban egyedül élt, mert magányos soha nem voltam, hiszen mindig volt családom és barátaim) töltött időszakokban. Nos, ez az akkoriban még filléres termék, elég kiadós is volt, mint írtam a fele elég volt 1-2 tojással egy étkezésre. Aztán elfeledkeztem róla, talán egy ideig nem is lehetett kapni… A napokban szembejött velem az egyik hiper mélyhűtőjében. Egyből rám kacsintott és én éreztem, megmelengeti a szívem 🙂 Majd kiesett a kezemből, majdnem sokkot kaptam: a 300 g-os csomag ára 300,- Ft körül mozgott. Nos nem vagyok garasoskodó, főleg nem ha egy-egy finom falatról van szó, de ezt azért a csomag tartalmát ismerve igencsak túlzásnak éreztem… A csomag tartalma ugyanis nem más, mint: krumpli, póré hagyma, paprika, kevéske szalonna talán egy kevés hagyma.
Azért ez itthon vagy gazdagabb kivitelben ennyiért vagy ebben a kivitelben, de sokkal olcsóbban megoldható! És még ha a zöldségpucolást is hozzáveszem, akkor is max 5-10 perccel tart tovább.

Tehát készíts otthon parasztreggelit 🙂

Hozzávalók (2 személyre): 2 közepes burgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 paprika (tetszés szerint akár csípős is lehet), 10 dkg kolbász, 3-4 tojás, só
nyáron mindenképpen toldjuk meg 1 paradicsommal 🙂

A krumplit megpucolom és nagyon vékonyra karikázom, vagy csíkozom, ízlés szerint. A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, ehhez adom hozzá a krumplit és az apróra vágott hagymát (én félbevágom a hagymát, a felet megint félbe és úgy vágom, mintha karikáznám). Ha nem sült ki elég zsiradék a szalonnából, akkor érdemes pótolni, hiszen a tojás alá is kell egy kis zsiradéknak maradnia. Amikor a krumpli és a hagyma kezd pirulni, akkor hozzáadom a paprikát és a kolbászt. Mi úgy szeretjük, ha a sült paprika, picit megőriz az állagából, de aki igazán puhán szereti hozzáadhatja a hagymával együtt is.

parasztreggeliAmikor a kolbász is megsült, ráöntöm a felvert és sózott tojást.

parasztreggeliA sóval érdemes vigyázni, mert a szalonna és a kolbász is tartalmazz sót, tehát inkább utána sózzunk, mint elsózzuk az ételt! És ennyi, ahogy a tojás megsült már tálalhatjuk is!

parasztreggeliTálalhatjuk friss zöldséggel, vagy uborkával, ínyencek esetleg egy kis reszelt sajttal 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?