Lencsefasírt

lencsefasírt

Vendégségbe vagyunk hivatalosak így az év végén és szerettem volna valami olyasmit vinni, ami kötődik a Szilveszteri-Újévi szokásokhoz, így elsőnek a lencse jutott eszembe.
No, de hogy nézne már ki, ha beállítok egy lábas lencsefőzelékkel?

Így esett a választásom a lencsefasírtra, méghozzá apró fasírtgolyók formájában.
A tálon a dió nemcsak dekoráció, hanem finom kiegészítője a nem mindennapi ízvilágnak.

lencsefasírtHozzávalók: 15 dkg lencse, 1 zsemle, 1 tojás, zsemlemorzsa, só, 1 evőkanálnyi apróra vágott koriander levél, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1 csipet őrölt bors, 1 teáskanálnyi worchester szósz.

A lencsét és a zsemlét előző este beáztattam, a lencsét sós vízben puhára főztem és összekevertem a kinyomkodott zsemlével. Nem akartam teljesen pépesíteni, így krumplinyomóval törtem össze, egy-két lencseszem ezt túlélte, de legalább mindenki tudja, hogy mit eszik 🙂 Végezetül bekevertem a tojással és fűszerekkel, ha valaki nagyon hígnak találja, egy kevés morzsa nyugodtan mehet bele. Innen már csak a golyócskák megformálása van hátra, zsemlemorzsába hempergetés után ugrottak bele a forró olajba és szép pirosra sültek.

Mézes mustárral és dióval kínálom

lencsefasírtPárom szerint egy hibája van csak: hiányzik belőle a hús… de nem kell mindig kaviár… akarom mondani hús 🙂 Lehet jó fej leszek és neki megcsinálom szilveszterre kolbásszal töltött egyben sült verzióban is… De ne áruljatok el 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?