Kolbászos karaj

Kolbászos karaj

Bár én nem kifejezetten rajongok a száraz húsokért, ezt a kolbászos karajt mégis gyakran készítem. Részben mert nagyon egyszerű, másrészt mutatós, akár hidegtálra, akár körettel főételként remek választás.

Tényleg két dolgon múlik a siker szerintem, jóféle kolbászt válasszunk hozzá, ez ugye nálunk nem kérdés, mert évek óta saját magunk készítjük. A másik, hogy ne szárítsuk ki a húst. Én ezért szoktam trükközni picit, mindjárt elmesélem, hogy hogyan, de még így is figyelni kell rá.

Kolbászos karajHozzávalók: karaj, füstölt szárazkolbász, só, 4-5 szem burgonya, zsír

Nem írtam mennyiségeket, mert attól függ mekkora adagot szeretnénk készíteni és a karaj nagysága határozza meg a kolbász mennyiségét. Arra azért célszerű figyelni, hogy a kolbász lehetőség szerint egy darabban kerüljön bele. Én rövidkarajt szeretek hozzá használni, mert az a tarja utáni rész és kicsit talán szaftosabb, mint a hosszú.

Egy éles késsel szúrom meg középen a karajt, vízszintesen tartva a késpengét és megforgatom benne. A forgatás után visszaállítom vízszintesbe a pengét és kicsit mozgatom le-fel, hogy a rostokat megtörjem. Ezután egy határozott mozdulattal keresztül tolom a kolbászt a husin.
Kívülről kissé megsózom. A krumplit megpucolom, gerezdekre vágom és a kizsírozott tepsiben egyenletesen elosztom. Öntök alá 1 dl vizet és megsózom, majd a krumplira rakom a karajt. Fóliával lefedem és 160 fokos sütőben bő órát sütöm. A hús puhaságát 1 óra után érdemes ellenőrizni. Amikor a hús puha, leveszem a fóliát, egy kis lábasba öntök 1-1,5 dl vizet ezt a sütő aljába teszem és visszateszem fölé a tepsit, így sül még 10-15 percet.

Kolbászos karajVele sült burgonyával és házi vegyes vágott savanyúval vagy nyáron paradicsomsalátával kínálom.

Kolbászos karaj

Pin It

Vélemény, hozzászólás?