Sült tarja sörmártással

sült tarja sörmártással

A sörmártás régóta izgatta a fantáziámat, egyszer láttam valahol étlapon, de végül szokás szerint valamilyen hal étel győzött a választásnál, de valami miatt a fejemben maradt…
Pedig nem szeretem a sört!

Aztán egyszer a Vidék Íze c. magazinban szembejött velem a recept, akkor meg is jegyeztem magamnak, de megint feledésbe merült. Januári második napján gondoltam rendet teszek a fagyasztóban, amolyan aktuális “hűtő ellenőrzés” formájában, nos ennek során kezembe akadt néhány szelet tarja, amit már időszerű volt elkészíteni. A hogy a konyhapulton pakolászta a húst, megakadt a szemem a sörös dobozon, amit két nappal ezelőtt a sörös csülök elkészítésekor bontottam, meginni senki nem akarta (nem is tudom, hogy lehet ilyen hidegben sört inni :), nekem az annyira nyári ital… oké, tudom szájhoz emeli az ember a poharat vagy dobozt, kicsit megdönti és már nyeli is a nedűt, na de akkor is 🙂 ) én meg szokás szerint sajnáltam kidobni. Ekkor villant fel bennem a régi emlékkép, sörmártás! Nos az elkészítése nem a leírt recept szerint történt, mivel voltak adott dolgok a konyhámban, így szokás szerint recept elolvas, aztán pont az ellenkezőjét csinálom. Na jó, csak majdnem….

Hozzávalók: 4 szelet tarja (nekem csontos volt itthon, de jobban is szeretem, szerintem finomabb lesz a hús a vele sült, főtt csonttól), 2 dl sör, 2 evőkanál tejföl, zsiradék a sütéshez (lehetőleg valamilyen sült hús zsír, de természetesen olajon is süthető csak jobban kell fűszerezni), 1 evőkanál liszt, 1 kisebb hagyma, só, bors

A tarját egy picit megcsapkodtam, nem nagyon épp csak annyit ütöttem rá a klopfolóval, hogy az inak egy picit puhuljanak, ne ugorjon össze a szelet és sóztam, borsoztam.
A sörös csülök-ből megmaradt szaftot használtam a sütéshez, így nem fűszereztem túl a húst, az igazi, zamatos fokhagymás és nem utolsó sörben, akarom mondani sorban jó sörös szaft volt.

sült tarja sörmártássalSerpenyőben felmelegítettem apróra vágott hagymát tettem be és a hús szelteket, többször forgatva, pároltam benne, majd nagyobb lángra kapcsolva lesütöttem zsírjára. Ezek utána  húst kivettem belőle, rászórtam a lisztet, a tejföllel lekavartam a sörrel felöntöttem. Túl sokáig nem érdemes főzni a mártást, hogy a sör jellegzetes íze megmaradjon.
Amennyiben a mártás nem lesz egynemű érdemes turmixolni, hogy szép fényes, sima mártásunk legyen.

sült tarja sörmártássalRizzsel tálaltam, burgonya krokettel vagy rösztivel is nagyon jó páros.

sült tarja sörmártással

Pin It

Vélemény, hozzászólás?