Szilveszteri bőség tepsi

Szilveszteri bőség tepsi

Nos ez lesz az utolsó bejegyzés az év végi nagy eszem-iszom-os időszakról, de ez még olyan, amit muszáj megosztanom Veletek. Leginkább azért, hogy megtudhassa ország világ, hogy készül a “rávarrt” bőrös malacpecsenye 🙂

Az történt, hogy szilveszter előtt már nem jutottunk el vásárolni és bevallom, nem is volt már sem kedvem, sem lehetőségem sok arra, hogy nagy vásárlásokba kezdjek. Szépen, ahogy rendes háziasszonykához illik feltúrtam a fagyasztót, elő is kerültek belőle az év eleji disznóvágásról származó kincsek (ahogy az már kevésbé rendes háziasszonykához illik), így elhatároztam, hogy most nem bőrös pecsenye, hanem egy kis ezzel, azzal amazzal készült bőség tepsi lesz az év utolsó napján a vacsora. Nagyobb lesz a választék, mindenki megtalálja magának a kedvére valót, hiszen volt karaj és tarja is a hűtőben. Aztán 30-án belém bújt a kisördög, hogy jó, jó, de mégis mondjak le egyik kedvencemről, ráadásul “messze földön híres” – értsd. barátaink között mindig nagy népszerűségnek örvendő bőrös malac pecsenyémről, leginkább annak istenien ropogós bőréről? No, és pont az év utolsó napján kell nekem önmegtartóztatást, meg spórolást gyakorolnom? 😀 Addig magyaráztam magamnak, hogy nekem kell a bőrös malac, míg már Páromat is meggyőztem, hogy este 9-kor nekünk még feltétlen el kell látogatni az egyik nagyáruházba… Őszinte leszek, nem szeretek ilyen húst venni, de már más lehetőség nem volt. Nos, az áruházban sem volt lehetőség, mivel már semmilyen bőrös malac termék nem volt. Csalódottan ballagtam kifele, de eszembe jutott az utolsó reménysugár, másnap még biztos van piac! Reggel ki is csámpáztam a piacra, na jó, annyira már nem volt reggel, mert igencsak 10 felé járt az idő, és legnagyobb meglepetésemre a hentesek már javában takarították a pultjukat. Mentem kedvenc hetesemhez, hogy hátha kisírok még valamit, de vadul rázta a fejét, hogy nincs semmi…

– Egy icike-picike bőrös valami sincs?
– Nincs. Sajnálom.
– Tényleg semmi, amin egy pici bőrke van? Hús van, csak valami kicsi bőrös kéne hozzá… – értetlenkedtem, de máskor tényleg segítőkész hentesem arca kezdett elborulni:
– Vigyél bőrt, az van és varrd rá a húsra! – hangzott végül a szellemesnek szánt válasz.
– Ok, köszi. Ötletekkel tele a padlás! 🙂 – majd kölcsönösen buék-oltunk és csalódottan ballagtam tovább.
Míg a következő hentesnél megláttam, hogy nagyon szép hasalja szalonnák vannak feltekezve, kis hús is van rajtuk… Ekkor felcsillant a remény, hogy mégis lesz egy kis roppanós sült bőr, majd ha mást nem, beledarabolom a tepsibe….

Boldogan tértem haza zsákmányommal a piacról, kicsomagoltam, Párom jött-ment köröttem, hogy nah, aztán ebből mi lesz? Elkezdtem sorolni, hogy a karajt megszúrjuk egy kolbásszal, a tarjából tepsis husi lesz, de a karaj is abban a tepsiben sül majd és a bőrdarabokat meg beteszem melléjük, mert nem kaptam bőrös húst, már semmit…
Szerintetek az én drágámnak mi volt az első kérdése? Igen, igen: – Miért nem rakjuk rá a húsra a bőrt?
Mondjátok meg őszintén, hogy járhat ennyire egy rugóra a pasik agya???? 😀
És annyira beindult ettől, hogy végül ráraktuk 🙂 No, nem csak úgy beterítettük vele, de kiötleteltük közösen, hogy, hogy is legyen és ami a külön szenzáció nálunk: együtt csináltuk meg! 🙂 Sőt, Hölgyek figyelem, csak hogy irigykedjetek: a végén ő mosogatott 🙂

Szilveszteri bőség tepsiA bőség tepsihez bőséges sztori is párosult most, úgyhogy gyorsan írom is az alkotásunk mikéntjét:)

Hozzávalók: 30 dkg karaj, 1 darabka száraz, füstölt kolbász, 4 szelet tarja, 1 csík hasalja szalonna (kb 1/2 kg), 1 fej hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 lecsó paprika, 1 zöld paprika, 1 paradicsom

A krumplit meghámoztam, megmostam és felkarikáztam. Ezzel borítottam a tepsi alját. Öntöttem alá 1,5 dl vizet és megsóztam.
A karajt átböktük hosszában egy hegyes késsel és belevarázsoltuk a kolbászt. A husit kívülről sóztuk csak meg egy kicsit. Ezt ültettük a tepsi egyik sarkába.
A másik sarokba került két szelet tarja, sózva borsozva, majd erre halmoztam a karikára vágott hagymát, paprikákat, paradicsomot.
A hasaalja szalonnát félbe vágtuk és kicsit beirdaltuk, így megsóztuk:

göngyölt hasaalja szalonnaErre fektettük az egyenletesre szabott tarja szeleteket, amiknek felső részét grill fűszerrel szórtunk meg, majd ide kerül a gerezdekre vágott lila hagyma. Egy csíkra egy szelet husi és fél hagyma:

göngyölt hasaalja szalonnaAztán feltekertük és fehér madzaggal (hogy ne utánozzuk B.J.-t és ne süssünk mondjuk kék vagy zöld pecsenyét 🙂 ), alaposan megkötöztük. A kötések között pengével bevagdaltam a bőrt alul és felül is.

göngyölt hasaalja szalonnaBekerült a tepsi szabad sarkába:

göngyölt hasaalja szalonnaA húsok közé a krumpliba megpucolt fokhagyma gerezdeket rejtettem és ekkor kerültek a tarjára is a zöldségek:

göngyölt hasaalja szalonnaMajd az egészet fóliával borítottam és 200 fokra állított sütőbe dugtam. 1 bő óra múlva néztem meg, ekkor levettem a fóliát és csenve kicsit Párom söréből a bőrt azzal meglocsoltam, a karajt pedig kivettem a tepsiből, mert nem akartam ehetetlenre szárítani.
20 percre toltam vissza a sütőbe, ennyi idő alatt csillogó ropogós bőr lett a göngyölvényeken.

göngyölt hasaalja szalonna

Hát így varrtunk bőrt a szilveszteri malac húsunkra 🙂 De ezzel a módszerrel legközelebb is csinálunk göngyölvényt! 🙂

göngyölt hasaalja szalonnaFontos! Ehhez az ételhez elengedhetetlen egy pohár sör vagy egy pohár testes vörösbor! 🙂 Pusztán egészségügyi céllal! 🙂

göngyölt hasaalja szalonna

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?