Ha van olyan mártás a konyhában ami sokat készül nálunk, az biztos a besamel. Sok mártás alapja lehet, de nélkülözhetetlen a csőben sült ételeknél és mondjuk egyik kedvenc tésztámnál a lasagnenél is.
Besamel mártás: 1 dkg vaj, 1 evőkanál liszt (megmértem, az én evőkanalammal ez 13 g), 1 dl tej, só, szerecsendió
Ezt könnyű arányosítani az ételhez, vagy további mártás készítéséhez, hiszen hígabb mártás esetén kevesebb lisztet, sűrűbb mártásnál kicsit többet használunk. Elrontani nem lehet, hiszen pontosan úgy készül, mint egy rántás (hiszen az alapja egy vajas rántás), amit felengedünk tejjel.
A vajat felmelegítem, rászóróm a lisztet, folyamatosan kevergetve megvárom, amíg liszt egy pici színt kap, aztán lassan tovább kevergetve felöntöm apránként a tejjel. Amikor eléri a megfelelő sűrűséget, késznek nyilvánítom
Visszajelzés: Besamel mártás - Fuchs Fokhagyma pehely 40 g
Visszajelzés: Rakott karfiol vagy rakott brokkoli? - Fuchs Majoránna 15 g