Aranygaluska

aranygaluska citrom pudinggal

Nagyim fergetegesen finom aranygaluskákat csinált. De mindig azt mondta, ennek nincs receptje, ez a kezében, figyeljek 🙂 Figyeltem én, csak biztos nem elég jól, mert valahogy sosem sikerült olyanra…

Aztán elkezdtem különböző receptekből készíteni, de valahogy egyik sem ízlett! Valami hiányzott. Egészen mostanáig, amíg ki nem próbáltam Dina aranygaluskáját! Finom könnyű tészta és nagyon egyszerű elkészítési mód…

aranygaluska, citrompudinggalHozzávalók: 40 dkg liszt, 1 tojás, 4 g szárított élesztő, 5 dkg nádcukor, nagy csipet só, 5 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl langyos tej,
15 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 3 dkg olvasztott vaj

Ahogy Dina írta, nem vacakoltam az élesztővel, mindent a dagasztó tálba tettem és hagytam, hogy a gép tegye a dolgát. Elsőre 2 dl tejet öntöttem csak hozzá, de végül 2,5 dl-t vett fel a lisztem. A tésztát elegyengettem a konyhapulton, és csipkedtem belőle kisebb tojásnyi darabokat. Ezeket rétegeztem a sütőformába, amit előtte kivajaztam és dióval megszórtam. Én tepsiben sütöttem, nem rétegeztem fel a galuskát, egy sorban pakoltam a tepsibe, a tetejét szórtam meg alaposan cukorral és dióval és kicsit megrázogattam, hogy jusson mindenhova. Ezután letakartam és egy órát pihenni hagytam, szépen megkelt közben. Mielőtt a sütőbe dugtam, a 3 dkg olvasztott vajjal meglocsoltam, erről még Nagyimtól emlékszem!
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

aranygaluskaBár vanília sodóval illik tálalni, én most a citrom pudingommal kínáltam, ami fantasztikusan finom hozzá! A dió és a citrom remek páros, ez a selymes puding pedig fenségesen ölelte körül a tésztát evés közben 🙂

aranygaluska citrom pudinggal

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Aranygaluska” bejegyzéshez

  1. Úgy örülök, hogy kipróbáltad! :)) Biztos vagyok benne, hogy a mami százszor jobbat sütött, ez mindig így van, az ő kezét-szívét nem tudja más hozzáadni. <3 Én is keresem még mindig az ő ízeit, s bár sütök milliót, olyan, mint az övé volt, még sosem lett. De nem adjuk fel, igaz? 😀

Vélemény, hozzászólás?