Nagy szerelem van szövődőben a “Meyer citrom” és köztem 🙂 Az illata, az íze, valami fantasztikus, arról már nem is beszélve, hogy gyönyörű a színe…
Szóval ez a citrom, ami talán inkább csak citrus már egy-két éve hazánkban is kapható, de igazán valamilyen csoda folytán az idén télen terjedt el. A zöldségesek jellemzően nem tudják mit árulnak, de több piacon fedeztünk fel Meyer citrom hegyeket, míg nagy áruházakban is felfedezhető volt belekeverve a “rendes” citromba… Az egyik vásárlásomkor vitába is keveredtem a pénztárossal, mivel kiválogattam a szép narancssárga citromokat, így nem akarta elhinni, hogy citromot viszek, nem mandarint. Oké, neki sem kell mindent tudni 🙂
Viszont, hogy ne csak élvezzük, de tudjunk is róla egy kicsit többet, a Kapanyél blognak köszönhetően okosabbak lehetünk, részletes leírás erről a különleges citromról itt olvasható.
Hozzávalók: 1 dl facsart citromlé, 6-8 dkg nádcukor, 3 dl tej, 3 g tápióka keményítő, egy késhegynyi vanília mag
A citromot kifacsartam, nekem ez a mennyiség 3 db citromból jött le. 2 dl tejben elkevertem a cukrot és kis lábasban elkezdtem melegíteni. A keményítőt elkevertem 1 dl tejben és amikor már forró volt a tej, hozzáadtam. Innentől folyamatosan kevergetni kell, én alacsony hőfokon főztem. Amikor már látszott, hogy lassan kezd sűrűsödni, hozzáadtam a citromlét és folyamatosan keverve sűrűre, puding állagúra főztem. Kikapartam egy kevés vanília magot a rúd belsejéből és a még meleg, de a tűzről már levett pudingba kevertem.
Hideg vízzel kiöblítettem a kelyheket és beleöntöttem a pudingot. Amikor meghűlt betettem a hűtőbe és jól lehűtöttem. Igazság szerint én este csináltam és az egész éjszakát a hűtőben töltötte, de nagyjából 3-4 óra elég ahhoz, hogy teljesen megdermedjen.
Finom selymes, rendkívül telt citrom íz, a Meyer citrom jellegzetes, kissé mandarinos illatával. Nem utolsó sorban mindenféle E nélkül 🙂
Nagyon nem akartak nekem ezek a puding fotók sikerülni, leginkább azért nem tetszik, mert nem látható rajtuk, hogy ténylegesen igazi puding állaga van. Időközben aranygaluska is készült és egy hirtelen ötlettől vezérelve, citrom pudinggal ettük sodó helyett, itt meg tudjátok lesni, hogy valóban “rezgős” puding készíthető ily módon 🙂