Szív bukta és bukta szívek :)

Szív bukta, bukta szivek

Nincs nagy Valentin napi őrület nálunk, de azért jó indok ez a nap is egy kis kedvességre, valamint sütésre 🙂 Mindenképp buktát sütöttem volna a hétvégén, mert már rágcsálták érte a fülem…

A hétvégi aranygaluska sütésekor, Dina receptjénél láttam, hogy Ő tortaformába pakolta a tésztát, ekkor jött az ötlet, hogy a buktát belepakolgatom a szív alakú formámba és úgy sütöm meg. Nem tudtam milyen lesz, egyben marad-e, de gondoltam egy próbát megér 🙂

Ráadásul most másik bukta receptből dolgoztam, mert apai nagymamám receptes könyvében is megtaláltam a buktát és arra emlékeztem, hogy az övé, ha lehet még finomabb volt, mint nagyimé 🙂 Ugye, amikor a nagyik versengenek 😀 Nos, így született a szív bukta, a bukta szívek, pedig a kimaradt tésztából készültek…

Szív bukta, bukta szivek(Tudom, hogy a hóvirág védett növény, a kertemben nemesített hagymás saját ültetés van és tudom, hogy ezt sem szabad leszedni, de a kutya-gyerek nem tudja, hogy letörni sem szabad… Így úgy védtem, hogy legalább vízbe tettem, ami egyébként az enyészeté lett volna 🙂 )

Hozzávalók: 25 dkg sima liszt, 30 dkg rétes liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 9 dkg zsír, 6 dkg porcukor, csipet só
lekvár és 3 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam, keverő tálba szitáltam a liszteket és a többi hozzávalót is beletettem, majd a habos élesztő is ment hozzá és addig dolgoztattam a dagasztót, míg fényes gombóccá dagasztotta a tésztát. Letakarva meleg helyen 50 percet kelesztettem. A megkelt tésztát 4 részre vettem, vastag hurkát sodortam a részekből és egy-egy darabot lecsípve tenyérrel kinyomkodva nagyjából kör alakú kb. 4 mm-es korongokat csináltam:

Szív bukta, bukta szivekEzek közepébe ment Párom kívánsága szerint, jó régi (2008-as) baracklekvár

Szív bukta, bukta szivekA széleket felhúztam körben és összecsíptem, mint a gombóc készítésnél, kicsit formára igazítottam, épp ahogy a hely megkívánta sütőben és a csípéssel lefele beleraktam a formába

Szív bukta, bukta szivekA forma megtöltése nekem a tészta 3 részét vette fel. letakarva pihentettem 20 percet, aztán meglocsoltam olvasztott vajjal és 180 fokos előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Szív bukta, bukta szivekA maradék tésztát kinyújtottam 3 mm vastagra, szíveket szúrtam ki belőle és minden második közepére lekvárt tettem. Amelyiken nem volt lekvár, azt kézzel kicsit megnyújtottam és beborítottam vele a lekváros szívet. A szélét picit megnyomkodtam.

Szív bukta, bukta szivekSzorosan egymás mellé raktam őket egy sütőlapra és békén hagytam, amíg a nagy szív sült. Utána megkentem olvasztott vajjal és ment be a sütőbe.

Szív bukta, bukta szivekFinom reggeli lett a szívekből egy pohár tejjel, a nagy szív pedig édes játék Páromnak, aki már reggel azzal fogadott: Kérsz egy darabot a szívemből? 🙂

Szív bukta, bukta szivekSzív bukta, bukta szivek

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?