
Nincs nagy Valentin napi őrület nálunk, de azért jó indok ez a nap is egy kis kedvességre, valamint sütésre 🙂 Mindenképp buktát sütöttem volna a hétvégén, mert már rágcsálták érte a fülem…
A hétvégi aranygaluska sütésekor, Dina receptjénél láttam, hogy Ő tortaformába pakolta a tésztát, ekkor jött az ötlet, hogy a buktát belepakolgatom a szív alakú formámba és úgy sütöm meg. Nem tudtam milyen lesz, egyben marad-e, de gondoltam egy próbát megér 🙂
Ráadásul most másik bukta receptből dolgoztam, mert apai nagymamám receptes könyvében is megtaláltam a buktát és arra emlékeztem, hogy az övé, ha lehet még finomabb volt, mint nagyimé 🙂 Ugye, amikor a nagyik versengenek 😀 Nos, így született a szív bukta, a bukta szívek, pedig a kimaradt tésztából készültek…
(Tudom, hogy a hóvirág védett növény, a kertemben nemesített hagymás saját ültetés van és tudom, hogy ezt sem szabad leszedni, de a kutya-gyerek nem tudja, hogy letörni sem szabad… Így úgy védtem, hogy legalább vízbe tettem, ami egyébként az enyészeté lett volna 🙂 )
Hozzávalók: 25 dkg sima liszt, 30 dkg rétes liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 9 dkg zsír, 6 dkg porcukor, csipet só
lekvár és 3 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam, keverő tálba szitáltam a liszteket és a többi hozzávalót is beletettem, majd a habos élesztő is ment hozzá és addig dolgoztattam a dagasztót, míg fényes gombóccá dagasztotta a tésztát. Letakarva meleg helyen 50 percet kelesztettem. A megkelt tésztát 4 részre vettem, vastag hurkát sodortam a részekből és egy-egy darabot lecsípve tenyérrel kinyomkodva nagyjából kör alakú kb. 4 mm-es korongokat csináltam:
Ezek közepébe ment Párom kívánsága szerint, jó régi (2008-as) baracklekvár
A széleket felhúztam körben és összecsíptem, mint a gombóc készítésnél, kicsit formára igazítottam, épp ahogy a hely megkívánta sütőben és a csípéssel lefele beleraktam a formába
A forma megtöltése nekem a tészta 3 részét vette fel. letakarva pihentettem 20 percet, aztán meglocsoltam olvasztott vajjal és 180 fokos előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
A maradék tésztát kinyújtottam 3 mm vastagra, szíveket szúrtam ki belőle és minden második közepére lekvárt tettem. Amelyiken nem volt lekvár, azt kézzel kicsit megnyújtottam és beborítottam vele a lekváros szívet. A szélét picit megnyomkodtam.
Szorosan egymás mellé raktam őket egy sütőlapra és békén hagytam, amíg a nagy szív sült. Utána megkentem olvasztott vajjal és ment be a sütőbe.
Finom reggeli lett a szívekből egy pohár tejjel, a nagy szív pedig édes játék Páromnak, aki már reggel azzal fogadott: Kérsz egy darabot a szívemből? 🙂