Hogyan készítsünk otthon raviolit

házi ravioli készítése

Mivel tészta mindenféle formában megfordulhat nálunk a konyhában, természetesen a ravioli sem maradhat ki 🙂 Sokszor gondolkodtam már a házilagos készítésen és nem csak azért, mert saját készítésű tészta összehasonlíttathatatlan a boltival,

hanem azért is, mert Olaszországban gyönyörű nagy raviolikat szolgáltak fel, itthon pedig kizárólag a falatnyi változatot lehet kapni. Arról persze már nem is ejtek szót, hogy a bolti ravioli tölteléke miből készül…

Jöjjön tehát a saját készítésű raviolink, amibe azt töltünk, amit csak szeretnénk 🙂 Én most egy napraforgókrémes tölteléket, aminek a receptjét itt olvashatjátok.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 nagy tojás, csipet só

Ez a mennyiség 4 személynek elég a megfelelő töltelékkel és mártással, esetleg egy kis friss salátával, hogy igazi legyen az életérzés 🙂
Só azért kerül a tésztába, mert azonnal főzzük, a száraz tésztába nem teszünk sót!

A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy nejlon zacskóban vagy folpackba csomagolva 10-15 percre beteszem a hűtőbe.
Ezt a mennyiséget négy részre vágtam, majd tészta géppel fokozatosan kinyújtottam. Én a 4-es vagy 5-ös fokozatnál álltam meg a nyújtással, nem kell hajszálvékonynak lennie, úgy 1 mm szerintem tökéletesen megfelelő.

házi ravioli készítéseA kinyújtott tészta csíkokat párosával leterítettem a pultra, és nagyjából egyforma kupacokban halmoztam egyenletes távolságra rá a tölteléket. Nem kell túl sok, egy teáskanál remek mérőeszköz, a lényeg, hogy mindenhol legyen széle a tésztának.

házi ravioli készítéseA tészta széleit és a töltelékek közötti sávot is megkentem egy felvert tojással, majd ráborítottam a másik tészta csíkot és a töltelékek körül kissé megnyomkodtam.

házi ravioli készítéseEzután derelye vágóval levágtam a széleiből is és a töltelékek között feldaraboltam a tésztát. Ha nincs derelye vágónk, akkor késsel is felvágható, majd egy villa segítségével, úgy hogy kb 2 mm-re tesszük rá villát, kissé összenyomjuk a szélét. A derelye vágó ezt elvégzi vágás közben.

házi ravioli készítéseA kész raviolit forró vízben készre főzzük és ízlás szerinti mártással tálaljuk.
Nekem így nézett ki a végeredmény:

Napraforgókrémes ravioli füstölt lazaccal és házi ricotta felhőkkel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?