Sokáig gondolkodtam, Anyák napjára mit süssek, szerettem volna valami sósat is, Édsanya ugyanis szeret “rágcsálni”… Aztán az élet szokás szerint tálcán kínálta a megoldást, mert szembe jött velem ez a sajtos keksz, ami remek választásnak bizonyult!
Még éppen tart a Blogkóstoló elnevezésű játék, ahol bloggerek sorsolás útján kiválasztott blogról készítenek valami nekik tetsző finomságot. A mostani forduló háziasszonya Éva, aki a Parfé blogot sorsolta nekem… Örültem az eredménynek, mert egy számomra új blogot ismertem meg, ráadásul sok jó diabetikus recept is van, ami nálunk is sűrűn előfordul, Édsanya miatt. Aztán végül a választásom mégis erre a kekszre esett, de kinéztem még egy-két finomságot, ami biztosan elkészül a jövőben 🙂
Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt, 20 dkg fehér tönköly liszt, 10 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, 1 tojás, 1 csipet só
A recepten annyit változtattam, hogy tönköly lisztből készítettem, így nekem az eredeti recepthez képest, kicsit több liszt kellett, de ezt csak érzésre tettem így bele, a végeredmény viszont kiváló lett! 🙂
A sajtot lereszeltem és a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. A tésztagombócot befóliáztam és beraktam a hűtőbe. Eredetileg 1-2 órát ír a recept, nekem úgy alakult, hogy reggel összeállítottam, majd este sütöttem.
A hűtőben megpihent tésztából aztán kis darabokat lecsípve gombócokat formáztam, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és ott egy pohár segítségével ellapítottam.
Tapasztalat: minél vékonyabb, annál ropogósabb, legközelebb az összeset jó vékonyra fogom lapítani, nekünk úgy jobban ízlett.
170 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt sült meg.
Az utolsó darabokat picit nagyobbra csináltam és lenmagból kiraktam rá az általam használt “Édsanya” szó betűit, így kifejezetten anyák napivá varázsolva a kekszet 🙂